Så här ser det ut när hagel möter hårddisk.

Iosafe lanserar en ny extern hårddisk, Rugged Portable, som i likhet med sitt produktnamn är konstruerad för tuffa miljöer. Den nya disken har visats upp i samband med Consumer Electronics Show (CES)-mässan i Las Vegas denna vecka och har visar sig vara osedvanligt stryktålig.

– Den har ett skottsäkert hölje som svarvats ur en aluminumtacka, säger Robb More, vd på Iosafe i ett uttalande under mässan.

Höljet är också vattentätt och kan skydda data i upp till tre dagar i både sötvatten och saltvatten ner till ett djup av tre meter. En motsvarande ssd-utgåva byggd i titan finns också, som står emot vatten ner till 10 meters djup. På liknande sätt klarar hårddisken även att falla från tre meter, medan ssd-varianten klarar fall från sex meter.

Fast kanske mest imponerande är hårddiskens stryktålighet när den testades på ett skjutfält i Las Vegas, där data gick att läsa även efter det att disken beskjutits med ett hagelgevär. I den demovideo som finns på Youtube syns det tydligt hur haglen lyckats skapa ytter skador på höljet, men utan att penetrera. Även ett M16-maskingevär användes, vilket den i viss mån också klarade, då skotten inte träffade höljets känsligaste områden.

Iosafe Rugged Portable finns tillgänglig i mellan 250 gigabyte och en terabyte lagringskapacitet beroende på modell. Anslutning sker via usb 3.0 eller firewire. Priset börjar från cirka 1 200 kronor.