I rapporten Security Threat Report 2011 analyserar säkerhetsföretaget Sophos förra årets trender inom webbhot och blickar framåt mot 2011. En av de mer drastiska förändringarna 2010 är inom området sociala nätverk. Enligt Sophos ska omkring 40 procent av användarna ha utsatts för virusangrepp (exempelvis fått skadliga länkar till sig), vilket är en ökning med 90 procent jämfört med sommaren 2009. Omkring två tredjedelar uppgav också att de över de sociala nätverken fått spam, och 43 procent utsatts för nätfiskeangrepp.

- Falska applikationer, clickjacking och undersökningsbedrägerier fanns knappt för några år sedan, men ses nu dagligen på sociala nätverk som Facebook, säger Graham Cluley, säkerhetsexpert på Sophos, i en kommentar.

Enligt Cluley finns det en fara i att många företag ger obegränsad tillgång till sociala nätverk, då det öppnar upp för attacker mot företagets information. Samtidigt som total blockering sällan är rätt väg att gå så måste man vara medveten om riskerna och skydda nätverket.

Under året upptäcktes omkring 30 000 nya skadliga URL:er varje dag, alltså drygt en var tredje sekund. Landet överlägset högst i topp med att hosta dessa sajter var USA, med 39 procent. Först långt därefter följer Frankrike och Ryssland, med tio respektive nio procent.