Microsoft lanserar nu Office 365, en kontorssvit direkt för webbläsaren, med molnbaserade versioner av Office, Outlook, Sharepoint och Lync. Det är meningen att bli svaret på liknande tjänster från Google, Adobe och Zoho.

Melissa Webster, idcMen enligt analytiker är det ännu inte så att dessa molnsviter allvarligt hotat det vanliga Microsoft Office. Melissa Webster på IDC tycker att Office och Google Docs kompletterar varandra.

De har olika styrkor och används i olika sammanhang. Melissa Webster menar att Microsoft är den starkare tack vare utbredningen på pc-sidan. Google är utmanaren som ligger steget före med molnsatsningen. Zoho ligger på en svagare tredjeplats men röner vissa framgångar.

Andel som använder molnbaserade kontorsprogram på arbetet.
molntjanster Medarbetarna använder de nya molntjänsterna, men it-avdelningen är inte alltid informerad. De översta cirkeldiagrammen visar snittet av tillfrågade. För 2009 kan man även se skillnaden av vad medarbetarna och it-avdelningen svarat. Källa: IDC.

Vanligt Office ännu störst
Ted SchadlerTed Schadler på Forrester Research menar att det ännu är för tidigt att säga hur populär moln-användningen av kontorsprogram blir. Pc-baserade Microsoft Office kommer att fortsätta dominera ett bra tag framöver. Men för arbetsuppgifter där kollegorna sitter utspridda har onlinedokument så klart sina fördelar – man får en enda version som alla har tillgång till, var de än befinner sig.

– Office 365 gör det enklare för företag att distribuera Office Web Apps till medarbetarna, säger Ted Schadler.

office365
Office 365 är Microsofts kontorssvit i molnet, ett försök att på allvar ta upp kampen med Google Apps som på kort tid blivit den helt dominerande lösningen i nischen.

Samarbetstjänster online ökar av fyra skäl: de är platsoberoende, de fungerar på flera olika plattformar, alla kan få tillgång till applikationerna och ägandekostnaderna blir lägre. Ted Schadler räknar med att e-post blir 30–50 procent billigare i molnet jämfört med lokala program.

– Slaget om molnet kommer att handla om positionering – inte bara kontorsprogram, utan samarbete, meddelandehantering och affärsapplikationer, säger Melissa Webster.

På båda analytikerfirmorna ser man två olika vägar till molnet. Den första är medarbetare som ser molntjänsterna som ett konstruktivt sätt att samarbeta och få jobbet gjort. Enligt Forresters undersökning Workforce Forrsights Q3 2009 använder 22 procent regelbundet minst fyra icke-sanktionerade webbplatser med inloggningskrav i sitt arbete.

It-avdelningen maktlös
Den andra vägen kommer från företagsledningen, men då är det affärsbehoven som är drivkraften, snarare än it-avdelningens önskemål.

pris molnlösningar
Lösningarna kostar i förhållande till hur många verktyg som de erbjuder (se listan nedan).

Det här kan enligt IDC leda till att de it-avdelningar som har som främsta uppgift att ge service, som e-post, serverutrymme och säkerhetskopiering, kommer att känna sig hotade. Initiativet att ta steget till molntjänster behöver då komma uppifrån. Det lär i förlängningen innebära att en outsourcad it-funktion knappast kommer att förorda en övergång till molnet.

De totala driftkostnaderna bör bli lägre, eller åtminstone bli jämnare, eftersom stora kapitalkostnader försvinner. Det blir enklare med flexibel bemanning allt efter behov. Molnet passar geografiskt utspridda företag och dem som behöver samarbeta externt med andra.

Olika kontorssviter olika funktioner

Motstånd mot moln
Det som talar mot molntjänsterna är redan gjorda investeringar i lokal programvara, stor serverkapacitet och egen it-personal. För dessa företag krävs det ett särskilt incitament för att gå över till molnet – behov att uppgradera, större infrastrukturförändringar eller liknande.

kommentarFramtidens kontorsprogram?

Vad tror du? Är vanliga kontorsprogram på väg att försvinna? Diskutera i kommentarsfältet nedan!

Använder du kontorsprogram i molnet?
Just nu
50% 50%