Kreditkort
Betalningar över internet attraherar de cyberkriminella bakom Zeus.

Under 2009 och 2010 gjorde trojanen Zeus sig känd som en form av skadlig kod främst inriktad på att stjäla bankkontouppgifter. Detta via tangentbordsloggning och utskick av skräppost.

Nu rapporterar it-säkerhetsföretaget Trusteer om 26 olika varianter av masken inriktade på att attackera ett enda företag – Money Bookers, som erbjuder betaltjänster över internet.

Varje konfiguration representerar en separat uppsättning instruktioner gällande hur masken ska angripa sajter som är associerade med ett visst märke, uppger Trusteer. Andra nätinriktade betaltjänsteföretag som kommit under attack är bland annat Web Money, Nochex och Netspend, vilket indikerar att de cyberkriminella anpassat trojanen just för den typen av verksamheter.

Den större och mer kända betaltjänsten Paypal ser däremot ut att vara förskonad från den senaste angreppsvågen, vilket it-säkerhetsföretaget gissar beror på att företaget idag har starka mekanismer för att upptäcka och förebygga angrepp.

Trusteer har inte dock kunnat dokumentera hur framgångsrika angreppen varit. Den delen av historien lär sannolikt bli tydligare i takt med att eventuella offer träder fram med anmälningar om bedrägerier.