Det här är del 2 av 2 i vår serie om hur du bygger eller ser över ditt nätverk. I fall du missade del 1 kan du läsa den här:
Så bygger du bästa nätverket del 1

Efter att ha byggt ett redundant ethernet-nätverk är det dags att ansluta datorerna. Men sakta i backarna – långsiktig planering är A och O för att undvika strul och nödlösningar i framtiden. Det gäller att skapa vettiga arbetsrutiner, att hitta optimala verktyg och att fokusera på rätt saker.

Det kan vara svårt med ett så pass stort projekt som ett nytt nätverk. Massor av produkter ska på plats och protokolldjungeln blir bara snårigare ju mer man försöker läsa på.

Du måste fatta dussintals beslut bara för att få igång ett litet nätverk. Här följer några tips på vad som bör finnas på din att göra-lista.

1. Håll ordning på ip-adresserna

Att fördela ip-adresser är ingen konst, men för att slippa onödiga överraskningar och problem i framtiden bör du planera noggrannt och skapa rutiner. Snåla inte med adresser utan välj så pass stora serier på varje nätverkssegment att du har gott om lediga adresser för framtida bruk. Och försök att vara konsekvent – låt till exempel den första adressen på varje nätverk användas av routern som leder ut till omvärlden.

Dokumentera alla tilldelade ip-adresser så att du kan undvika onödiga ip-krockar. För det mesta behövs inte särskilt avancerade verktyg – det är främst din egen självdisciplin som är nyckeln till en bra dokumentation. Varenda gång som du eller dina kollegor installerar en ny server, tar bort en gammal eller gör andra förändringar måste det noteras – genast.

IPplan Det finns bättre verktyg än ett kalkylark för att dokumentera ip-adresser. Ipplan är ett fritt verktyg som inte bara hjälper dig att ha uppdaterad ip-dokumentation utan även kan konfigurera din dns.

Ip v 4 eller ip v 6? Det är en allt mer relevant fråga när man bygger upp ett nytt nätverk. Ute på internet används ip v 6 knappt alls i dagsläget, och du får räkna med en del överraskningar även om du använder det internt. Testa all programvara, inte bara operativsystemen utan framför allt applikationerna som kommer att använda nätverket om du beslutar att gå över helt till ip v 6.

Fakta

Det finns många knep som både gör ditt nätverk mer driftsäkert och minskar risken för intrång, och det går faktiskt att bygga ett sådant nätverk även om din chef snålar med budgeten.

Det är stora skillnader i pris mellan de mest avancerade produkterna och som är enklare men ändå har massor av användbara funktioner. Det gäller både hårdvara och appliance-enheter, där de lite mindre namnkunniga tillverkarna gärna konkurrerar med pris. Men framför allt gäller det mjukvara där det finns en uppsjö av kompetenta, smarta program som underlättar livet för en nätverksadministratör – helt gratis.