Som en del i ett större projekt för att sänka strömförbrukningen i sina datacenter, har nu Microsoft bett Intel att utveckla en Atom-processor med 16 kärnor som kan användas i servrar.

– Det finns stora möjligheter att förbättra energieffektiviteten genom att använda servrar som är baserade på små strömsnåla kretsar så som Intel Atom eller AMD Bobcat, säger Dileep Bhandarkar som arbetar som ingenjör på Microsofts Global Foundation Services.

– De små kretsarna förbrukar väldigt lite ström eftersom de är anpassade för att användas i bärbara datorer som till exempel netbooks. Dessutom är de i vissa fall mer energieffektiva i serversammanhang än traditionella serverprocessorer som Intel Xeon, fortsätter Bhandarkar.

Microsofts datacenter driver i huvudsak en rad webbcentrerade tjänster så som Bing, Hotmail samt Windows Live Messenger, men även webbversioner av företagsapplikationerna Sharepoint och Exchange.

Det är ingen hemlighet att Microsoft och andra stora datacenteroperatörer experimenterar med små strömsnåla processorer, och tillverkare som exempelvis Dell säljer redan nu servrar baserad på Via Nano. Bhandarkars uttalanden visar på hur pass angelägna Microsoft är att utforska alternativa servervarianter.