Tunisien flagga

Den senaste tidens protester mot levnadsvillkoren i Tunisien har även fått ett efterspel på internet. Protesterna, som började under december 2010, har inte bara utförts via demonstrationer på gatorna. Sajter som Twitter och Facebook har också utnyttjats för att uttrycka missnöje över hur myndigheterna och den förre presidenten Zine El Abidine Ben Ali styrt landet.

Under en tid sedan protesterna börjat har dock Facebook-sidor som kritiserat Tunisiens styrande på ett mystiskt sätt systematiskt raderats. Facebooks säkerhetsteam svarade på detta med att inleda en tio dagar lång undersökning som i slutändan avslöjade en ovanlig källa. Det rörde sig inte om någon hackergrupp, som kan kanske kunnat tro. Istället har landets internetleverantör, Agence tunisienne d’Internet (ATI), kört ett javaskript för att fånga upp användarnamn och lösenord från sina användare. Detta för att samla in inloggningsuppgifter för flera sajter, däribland Facebook, Gmail och Yahoo.

Insamling av privata användaruppgifter på nationell skala tros vara ett knep som regimen tagit till i syfte att kontrollera den information som sprids på internet över landets tillstånd och de våldsamma protester som pågår. Facebook har svarat på detta genom att rulla ut nya kontoinställningar för Tunisiens internetanvändare, som nu kan ansluta till sajten via https istället för http. Det förstnämnda protokollet är krypterat och förhindrar därmed att internetleverantören från att fånga upp användarnamn och lösenord.

För användare som regelbundet loggar in och ut ur sajten har också en kontrollfråga tillkommit som ber användaren identifiera vänner via porträttbilder. Detta för att ytterligare försvåra för obehöriga att komma åt konton.

Även sajten Youtube används för att visa på missförhållanden i landet, inklusive de gatuprotester som nått en sådan intensitet att presidenten, Ben Ali, valde att fly landet den 14 januari efter drygt 23 år vid makten.