Med protesterna mot Egyptens president Hosni Mubarak alltjämt pågående och med internetåtkomst avstängd i syfte att isolera landet from omvärlden, tar demonstranterna till nya knep för att nå ut med sina budskap.
Protestgrupper som We Rebuild utnyttjar gamla modem, faxmaskiner och även amatörradio för att säkra fortsatta kommunikationer. Även mobiltelefoner utnyttjas som modem i de fall där fasta telefonförbindelser inte fungerar.
Sedan torsdag förra veckan har alla internetleverantörer, utom en mindre aktörer kallad Noor Group, tvingats stänga av internetåtkomst. Även mobilnätet har släckts ned i vissa delar av landet.
I de fall där uppringda förbindelser används är det internationella nummer som utgör källa för åtkomst till modempooler. We Rebuild har upprättat en lista över flera tillgängliga pooler i olika länder, däribland Sverige. En speciell sida med hjälpande information har också skapats i syfte sprida information om detta. Även en Wiki-sajt informerar om det som händer i landet och vilka tekniker som kan användas för att nå befolkningen, inklusive ett antal irc-kanaler som behandlar ämnet fortlöpande.
Sedan avstängningen har nättrafiken från landet minskat med omkring 90 procent. De få som ändå kan nå internet är samtidigt noga med att skydda sig från övervakning. Anonymiseringstjänsten Tor Projekt uppger att man märkt av en markant ökning av nättrafik till sin sajt, något som inledningsvis tolkades som ett angrepp, innan källan identifierades.
– Vi trodde först att vi var utsatta för en överbelastningsattack. Vår sajt, som tillhandahåller den mjukvara som krävs för tjänsten, fick uppemot 3 000 förfrågningar per sekund, där den stora majoriteten kom från Egypten, säger Andrew Lewman, vd på Tor Project till IDG News.
Att en regim stänger av internetåtkomst för sin befolkning är en drastisk åtgärd, om än inte ny. Under 2005 stängdes nätet ned i Nepal och år 2007 gjorde Burmas militärjunta detsamma. Nyligen har också Tunisien försökt med avlyssning och censur av kritiska sajter i syfte att tysta regeringskritiker.