ipv4 slut
De sista fria ipv4-blocken har nu delats ut.

Internet Assigned Numbers Authority, IANA, delade i tisdags ut de två sista fria ipv4-adressblocken till den asiatiska internetregistratorn Apnic. Registratorn har ansökt om dessa två block då internetanvändarna i Asien på senare tid skjutit i höjden rejält.

Apnic hävdar att de kan fortsätta dela ut adresser i Asien som vanligt under 3-6 månader. Därefter börjar de begränsa tillgången så att återstående ipv4-adresser räcker under en övergång till ipv6, i minst fem års tid.

Kvar hos IANA finns fem stycken så kallade /8-block med 16 miljoner adresser vardera som enligt en specialregel nu ska fördelas jämnt mellan världens fem regionala registratorer. Troligtvis är det just detta som kommer att utannonseras den tredje februari då IANA ska göra ett offentligt uttalande i ämnet.

Milstolpen är definitivt en väckarklocka för den som inte börjat se över sina system för att kunna hantera det efterföljande ipv6-protokollet. Med brett använda nat-lösningar (network adress translation) väntas ipv4 leva kvar ytterligare många år, men faktum kvarstår att ipv4-adresserna nu sinat på allvar.

I slutet på förra året frågade vi några it-tekniker om deras beredskap kring ipv6 på företaget. Läs artikeln här:
”Jag känner ingen oro för ipv6”

Här är resultatet från vår tidigare webbfråga:
ipv6 beredskap