Tänk dig att ditt företag behöver en internetlina till nya lokaler. Du vill använda ipv6 redan från början och kontaktar en operatör för att få offert. Det är då problemen börjar. Det är inte ens säkert att internetleverantörernas säljare har en aning om vad du pratar om, visar en rundringning som TechWorld har gjort.

Vi börjar med en lite mindre operatör, men som ändå har en lång erfarenhet och är väl etablerade på företagsmarknaden.

– Inga problem! Säljaren som svarar hos Ip Only ger klockrent svar. Hon förklarar att deras nät klarar ipv6, och hur en ansökan om adresser görs till Ripe. Vi får även en pdf med en detaljerad teknisk produktbeskrivning, där det finns tydlig information om ipv6-stödet.
Det märks att Ip Only har rutin på ipv6. Även Bahnhofs och Tele2:s säljare ger liknande besked, men Tele2:s säljare nämner att de utbildades i ämnet så sent som i december 2010.

Ipv6-special på TechWorld

Missa inte första delen!
 

Vad sade du att du behövde?
Dags då att ringa marknadens gigant, Telia. Där möts vi av:
– Vad sade du att du behövde? frågar säljaren först, när vi har berättat att vi söker en internetförbindelse med ipv6. Men hon ber oss vänta och återkommer med beskedet att ”vi har tyvärr inte det här ännu”.

"Vad hette det sa du?
Ivar-Petter-Viktor-6?"

När vi ber ansvariga på Telia att förklara, meddelar deras pressavdelning: ”Vi har inte haft ipv6 som standard utan erbjudit det som kundunikt tillval till de som velat prova. Som standardtillval kan det komma att dra ut lite mer på tiden.”

Mobilt bredband med ipv6 är också intressant, så vi ringer upp Tre:
– Vad hette det sa du? Ivar-Petter-Viktor-6? Vi har ingen färdig tidplan i dag, säger säljaren.

Informationschefen Erik Hörnfeldt förtydligar senare att Tre kommer att erbjuda kunderna ipv6 senare under 2011.

Thomas resa mot ipv6

Thomas Nilsson
Thomas Nilsson på Certezza undrar varför en del operatörer vill ta extra betalt för ipv6: ”Det kan bara vara intern byråkrati som är bakgrunden till det”

En person som faktiskt har lyckats beställa en internetlina med ipv6 är Thomas Nilsson. Hösten 2009 fick hans bolag Certezza en ipv6-förbindelse till kontoret. Han har hållit föredrag om sina vedermödor, och presenterar sina resultat om operatörernas ipv6-stöd här.
Han känner igen sig när vi berättar om vår rundringning:

– Min uppfattning är att den innersta cirkeln hos varje operatör som har kunnandet är väl medveten om vad som behöver göras. De behöver all hjälp de kan få för att tränga igenom i sina egna organisationer för att ipv6 ska ta verklig fart.