Windows 7 har fungerat bra ända sedan lanseringen hösten 2009 och nu är service pack 1 helt färdigt. (På onsdag släpps SP 1 för företag och Technet-prenumeranter). Nyheterna är få men naggande goda, de enda nyintroducerade funktionerna för både Windows 7 och Windows Server 2008 R2 hittar vi på serversidan.

Windows 7 Sp1

Få nya funktioner
På serversidan introduceras dynamisk minneshantering för virtuella maskiner i hyper-v vilket gör att vi kan köra fler virtuella maskiner på samma mängd arbetsminne. Den andra stora nyheten är remotefx som möjliggör en fulländad visuell upplevelse i virtuella Windowsklienter som körs via remote desktop på hyper-v-plattformen.

Vad gäller Windows 7 som klientoperativsystem så har många buggar redan åtgärdats i form av diverse uppdateringar som gått ut via Windows Update. Det som redan släppts i form av säkerhetsuppdateringar, kompatibilitetsuppdateringar och stabilitets- och prestandauppdateringar är sådant som ingår i service pack 1.

Service pack 1 innehåller ett flertal buggfixar för prestanda i olika scenarier, specifika för viss hårdvara men även generella fixar. Exempel på det sistnämnda är fixar på ett problem som gör att utloggning tar några sekunder längre tid än det borde samt att det tar 30 sekunder längre att logga in om man hade satt en solid färg som bakgrund kontra om man hade en bild som skrivbordsbakgrund.

Hundratals småfixar
Förutom de officiella buggfixarna så innehåller service pack 1 flera hundra korrigeringar som endast varit tillgängliga att beställa från Microsoft. Några exempel på sådana korrigeringar som vi stött på att vi har behövt applicera i verkliga klient- och servermiljöer är ett flertal korrigeringar för grupprinciper, åtgärder som har med sleep mode att göra, några småfixar för alla som håller på med Windows 7 deployment och en fix som gör att man kan hindra standardanvändare logga in felsäkert läge och därmed kringgå säkerhetsmekanismer som applocker.

I kategorin udda korrigeringar finns en fix som gör att du kan installera Windows Server 2008 R2 på en maskin som har 1 terabyte arbetsminne (vilka har inte behov av det?) eller varför inte en korrigering för en fix där man i den svenska versionen av Windows 7 kunde skapa ett användarkonto som heter just ”användare” eller ”gäster” för att på så vis effektivt hindra sig själv från att kunna logga in på maskinen. Anledningen, det finns redan grupper som heter ”användare” och ”gäster” i svenska versionen men ingen kontroll gjordes innan service pack 1 om detta.

Gör livet lättare
På det hela taget är service pack 1 en samling korrigeringar som fixar till en hel del buggar, även om de vanligaste redan skickats ut via Windows Update. De fixar som finns med i service pack 1 gör livet lite lättare för både användare och er på it-avdelningen och fler mindre irritationsmoment åtgärdas. Framför allt dynamic memory är något vi direkt kan dra fördel av då vi kör det i våra labb- och demomiljöer och därmed kan köra flera virtuella maskiner på samma mängd minne. Vi gillar service pack 1 och rekommenderar det å det varmaste!