Seagate Momentus XT
Hybriddisken Momentus XT dras med en del barnsjukdomar.

Seagate har fått ta emot en hel del klagomål från användare av Momentus XT, tillverkarens hybriddisk som utvecklats för att kombinera det bästa hos flashdiskar (ssd) och hårddiskar. De data som mest frekvent efterfrågas lagras i den inbyggda ssd-komponenten för att ge bästa möjliga svarstider, medan hårddisken i sig erbjuder stor lagringskapacitet.

Nu har det visat sig att enheten tycks dras med en defekt som orsakar att den piper, låser sig och går i viloläge på ett onormalt sätt. Det senare fenomenet tros bero på en funktion kallad Advanced Power Management (adm), som ser till att hårddisken går i viloläge i syfte att spara energi och minska mekaniskt slitage. Den funktionen låter också flashdisken ta över datahanteringen och skicka de data som oftast används av systemet. Problemet med funktionen är att den är för aggressivt inställd, menar användare som diskuterat problemen i Seagates forum.

En användare, Darren Dittrich, vd för marknadsajten sell.com, uppger att han inledningsvis imponerades av hybriddiskens specifikationer, men att han också efter en några veckors användning lade märke till onormalt många ”spin downs”, där enheten går i viloläge. För att utröna saken köpte han ett mjukvaruverktyg för åtkomst till diskens smart-teknik (self-monitoring, analysis, and reporting technology) och fann då att den stannat och startat 3 200 gånger.

Dittrich bytte därefter ut sin hybriddisk mot en annan han köpt och använt i en produktionsmiljö en månad innan. Smart-verktyget visade att den disken gått i viloläge 65 535 gånger.

Seagate har utrett problemen och släppt en firmware-uppdatering som ska fixa beteendet med överdrivet frekventa vilolägen. Samtidigt kvarstår problemen med låsningar och pipande ljud, något som tillverkaren också lovar åtgärda.