Mobil säkerhet har den senaste tiden blivit hett, med nya produktlanseringar från flera av de ledande leverantörerna. Senast i raden är Mcafee som tidigare i veckan bjöd på en rad nyheter, som man säger riktar sig både till konsument- och företagsledet.

Bland annat tillkännagavs att tjänsten Wavesecure nu testas på surfplattor från Android. Tjänsten innehåller inget skydd mot skadlig kod, utan fokuserar på att skydda informationen på enheten vid exempelvis stöld eller att den tappas bort. Bland funktionerna finns fjärrlåsning och -radering, säkerhetskopiering och positionering. Tjänsten är webbaserad och kommunikationen med surfplattan sker genom en app.

- Smarta mobiltelefoner och surfplattor är en trend som växer sig allt starkare i världen och i Sverige. Det kräver skydd för både konsumenter och företag. Vårt mål är att hjälpa partners att differentiera sina produkter och tjänster. Vi ska även göra det lättare för konsumenter att ta med sig sina mobiler in på arbetsplatsen. De ska vara trygga i vetskapen om att informationen på deras enheter är säkra. Detsamma gäller arbetsgivarna som kan skapa policys för hur mobiler får kopplas upp mot verksamhetens IT-system och nätverk samt hur känslig data får hanteras i dessa enheter, säger Christoffer Callender, IT-säkerhetsingenjör på Mcafee i Sverige.

En annan nyhet rör Mcafees säkerhetslösning Enterprise Mobility Management (EMM), ett skydd som innehåller både ovan nämnda Wavesecure samt ett skydd mot skadlig kod, Virusscan Mobile. Det handlar om ett nitiativ som går under namnet Mcafee Business Ready Program, och riktar sig till partnerledet så som exempelvis mobiltillverkare. Lansering sker under andra kvartalet i år.

För en dryg vecka sedan släppte konkurrenten Kaspersky Mobile Security 9, med stöd för Blackberry och Android. En lösning med i stort sett samma funktionalitet som McAfees Wavesecure.