Intel Thunderboolt, fd Light PeakThunderbolt, som tidigare gick under namnet Light Peak, är ett nytt gränssnitt från Intel som kan användas för att ansluta externa enheter med en dator. Den maximala hastigheten sägs ligga på 10 gigabit per sekund, och detta innebär att det mäktar med att överföra en fullängdsfilm i hd-kvalitet på blott 30 sekunder.

Apple är först ut med att använda Thunderbolt i sina produkter, och detta i företagets nya serie med Macbook Pro-modeller. Andra tillverkare så som LaCie och Western Digital är också på gång med att lansera produkter med Thunderbolt.

Intel har inte velat kommentera när det nya gränssnittet kan tänkas dyka upp i datorer, utan hänvisar i det fallet direkt till respektive tillverkare. Sony är en av de tillverkare som stödjer Thunderbolt.

I grund och botten har gränssnittet designats primärt för ljud- och filmfantaster. När det presenterades för första gången uppgav Intel att Thunderbolt skulle använda ljusöverföring för att klara av de höga hastigheterna, men senare har det visat sig att de första versionerna av tekniken kommer att baseras på koppar.

Särskilda Thunderbolt-anslutningar och tillhörande kablar krävs för att utnyttja gränssnittet, och Intel samarbetar nu med flera komponenttillverkare för att ta fram sådana. Produkter med Thunderbolt kräver också en kontrollerkrets som tillverkas av Intel.