Snabbare grafik som flyter på bättre på grund av tätare integration med grafikkortet, det är några av fördelarna med grafikmotorn Wayland mot x.org som används idag.

Wayland är under utveckling och fortfarande hänger många lösa trådar i luften men redan nu introducerar Ubuntu Wayland i sitt mjukvaruarkiv. Det betyder att Wayland kommer finnas tillgänglig för experiment redan om två månader när Ubuntu 11.04 släpps.

Nättidskriften Phoronix skriver däremot att den version av Wayland som finns där för tillfället är "gammal" och att den planerade uppdateringen till förra månadens version av Wayland därmed också laggar efter.

Det är bara öppna drivrutiner av Intel, AMD och Nvidia (Nouveau) som fungerar med Wayland så här långt. Ubuntu har inga planer på att använda Wayland från start i Ubuntu 11.04 men om allt flyter på som det ska är det mycket möjligt att vi kommer få se Wayland i hösten Ubuntu-version.

En sökning med kommandot "apt-cache search wayland" i senaste alfan av Ubuntu 11.04 visar vilka paket som finns tillgängliga. Allt är givetvis på egen risk.