SSD chip

SF-2100 och SF-2200 är namnet på Sandforces nya kretsar för flashdiskar (ssd) som nu lanseras som ersättare till tillverkarens befintliga SF-1200-serie. Nyheterna utgörs av trimmad prestanda som medger dubbla bandbredden och stöd för automatisk hårdvarubaserad 256-bitars aes-kryptering.

SF-2200, som är den snabbare av de två serierna, har stöd för 6-gigabit per sekund sata-gränssnitt och riktar sig till de nyaste datormodellerna. SF-2100 är lite mer konservativ använder det befintliga 3-gigabit per sekund sata-gränssnitt som är vanligt i dagens datorer med sata 2.0-stöd.

På prestandasidan har tillverkaren även arbetat med att jämna ut skillnaden mellan läs- och skrivoperationer, där det senare vanligen sker i lägre hastigheter jämfört med läsning för ssd-produkter. SF-2200 klarar att både läsa och skriva i upp till 500 megabyte per sekund, medan SF-2100 gör samma sak i hastigheten 240 megabyte per sekund, enligt Kent Smith, produktmarknadsansvarig på Sandforce.

SF-2200 klarar vidare också att utföra upp till 60 000 in- och utdataoperationer per sekund (iops). Även SF-2100 klarar detta som temporärt toppvärde (burst speed), medan den kontinuerliga in-och utdatahanteringen sker i maximalt 20 000 iops, uppger Smith.

Tillverkare av ssd-enheter är redan på gång med produkter baserade på Sandforces nya kretsar. Ett exempel är Corsair, som kommer att använda SF-2200-processorn för sina nya Corsair Force GT SSD-produkter.

”Med det snabba intåget av system med sata-3-stöd kräver entusiaster flashdiskar som kan dra nytta av de snabbare datahastigheterna jämfört med sata-2. De nya Force GT-enheterna kan leverera upp till dubbla prestandan jämfört med de snabbaste sata-2-diskarna, säger Thi La, huvudchef för minnesprodukter på Corsair i ett uttalande.