I Debian 6 används Linuxkärnan med versionsnummer 2.6.32 i botten. Det är även samma kärna som används i Red Hats nya serverserie Red Hat Enterprise Linux 6 (Rhel). Valet av den aktuella kärnan togs på grund av att den används i flera andra Linuxdistributioner som har för avsikt att förvalta koden under lång tid.

I en intervju på Raphaël Hertzogs Linuxblogg går Debianutvecklaren och kärnansvarige Maximilian Attems till hårt angrepp mot Red Hat för att de krånglar till det för andra Linuxdistributioner och användare som vill se vilka förändringar Red Hat gjort i kärnan.

Enligt Maximilian släpper Red Hat sin kärna som en enda stor kodklump istället för att dela upp kärnan och fixar separat.

"Den enda riktigt stora förbannelsen för den här häftiga 2.6.32-synken är Red Hat. Red Hat Enterprise 6.0 skeppar linux-2.6 2.6.32 i en förvrängd form" säger Maximillian.

"De släppte sin linux-2.6 som ett enda stort arkiv i strid mot andan bakom gpl" fortsätter han och tycker att till och med Oracles kärna för 2.6.32 ser bättre ut då den går att hämta från git (ett system för versionshantering).

Problemet är nytt för Red Hat Enterprise Linux 6 och finns inte i föregående version, Rhel 5.

Maximillian uppmanar Red Hat att ta ett steg tillbaka och inte göra så "korkade drag".

Red Hats val att försvåra för andra utvecklare har mött stor kritik. På sajten lwn.net kommenterar signaturen Ben Hutchings att han fått verifierat från Red Hat-utvecklare att det inte är något misstag utan en ny policy.

I samma kommentarstråd skriver signaturen Patric G att Red Hats fixar finns tillgängliga men bara för prenumeranter och då via ett webbaserat gränssnitt.