Från och med vårens Ubuntu-distribution är det Banshee som står för musiken i Ubuntu.

Banshee innehåller som standard en koppling till Amazons musikaffär för mp3 där Banshee valt att skänka sin del av intäkterna till Gnome Foundation.

När Canonical väljer Banshee framför Rythmbox passar de däremot samtidigt på att rycka ur den sladden och propsar på att större delen av intäkterna ska gå till Canonical själva.

Tilltaget, även om Canonical inte begår något licensbrott eftersom koden är öppen, har väckt het debatt i communityn.

Canonical backade först på grund av kritiken och gav Banshee-utvecklarna ett val att antingen avaktivera insticksmodulen för Amazons affär som standard men få 100 procent om den aktiveras, alternativt att Amazon är aktiverat från start men att de då får nöja sig med 25 procent av intäkterna.

Banshee valde att avaktivera.

Canonical körde då över Banshee-utvecklarna en andra gång och valde helt enkelt alternativet där Canonical får 75 procent av intäkterna och Gnome Foundation får 25 procent.

Givetvis kokade debatten då över och nu har Ubuntus grundare Mark Shuttleworth gått ut i ett blogginlägg där han ber om ursäkt för det inträffade och att Canonical borde ha levererat klart besked från start.

Enligt Mark Shuttleworth är det Canonical som står för en stor del av Ubuntus direkta kostnader och därför bör få största delen av intäkterna. Att ge Banshee-utvecklarna en valmöjlighet var ett misstag från början.