Ett av de vanligaste problemen med brandväggar i kontorsklassen är att de kan vara svåra att komma igång med. Många stora tillverkare av säkerhetsprodukter är vana att sälja sina prylar i paket med konsulttjänster för installation och start. Det gör att deras produkter inte sällan är rätt knöliga att komma igång med för någon som sköter ett mindre företags it-miljö vid sidan av sina vanliga arbetsuppgifter.

Men Check Point har uppenbarligen förstått hur det ska se ut. Med Safe@Office 1000N följer en tryckt installationsanvisning som är lätt att följa. Där beskrivs enkelt och rakt på sak hur du kopplar in och får igång brandväggen. Väl inne i webbgränssnittet går du igenom en guide för de viktigaste inställningarna.

Att aktivera och ställa in utm-funktioner är också enkelt. Den enda lilla tendensen till krångel är att du som så ofta med sådana här produkter måste registrera dig för att komma åt uppdateringar av programvara och skydd. Men den proceduren är inte på något sätt svår.

Checkpoint Safe @ office brandvägg
Checkpoint Safe @ office brandvägg

Check Point Safe@Office 1000N är en snabb och lättjobbad utm-brand-vägg med många trevliga finesser. Prestanda med utm-funktioner är bra och prestanda utan utm aktiverat är oerhört bra.

Mycket bra prestanda
Check Point har valt en klok balans mellan textbaserad enkelhet och snygga grafiska element i webbgränssnittet. Det finns gott om funktioner och inställningar vilket ger ett stort antal inställningssidor. Men det är hyfsat enkelt att hitta, tack vare en bra struktur.

Prestanda är mycket bra. Vi gjorde samma mätningar som i vårt stora jämförande test av utm-brandväggar i TechWorld 7/2010. (Läs det här: Stort test: 10 utm-brandväggar under 10 000 kronor.) Med aktiverad virusskanning av trafiken och med hög skyddsnivå hos intrångsskyddet mätte vi upp närmare 33 megabit per sekund i en filöverföring med många små tcp-sessioner och närmare en gigabit per sekund med en stor fil. De resultaten skulle placerat Safe@Office i den övre halvan av resultatlistan i det jämförande testet. Utan utm-skydd aktiverat är Safe@Office oerhört snabb, en bra bit över 200 megabit per sekund i bägge våra mätningar.

Checkpoint safe@horme gränssnitt

Checkpoint safe@horme gränssnitt

Webbgränssnittet är tydligt, lättjobbat och dessutom snabbt. Det har en bra blandning av text och ikoner. Många inställningar kan ändras med enkla och tydliga dragreglage.

Fullsmockat med fiffigheter
Finesser är det gott om. Du kan sätta upp virtuella lan, köra radius-server samt vpn med både ipsec och l2tp. Du kan lastbalansera över två wan-portar eller ha den ena som reserv.

En del av funktionerna, till exempel vlan, kräver att du uppgraderar licensen till en dyrare nivå. Samma sak med antalet anslutna användare, priset blir fler med fler anslutna klientdatorer. Det här kan verka lite krångligt, men det innebär samtidigt att du inte betalar för en massa extrafunktioner som du kanske inte behöver.

Check Point Safe@Office 1000 finns även i varianter med inbyggt trådlös accesspunkt och adsl-modem.

Techworlds slutsats

Check Point Safe@Office 1000N är en liten och inte allt för dyr utm-brandvägg. Vi gillar snabbheten och att den är så enkel att komma igång med. Det här är mycket skydd för pengarna och du kan dessutom välja själv hur mycket skydd du vill ha och hur mycket du vill betala.

Missa inteBrandväggen vet vem du är

Fakta

TechWorld ToppklassProdukt: Check Point Safe@ Office 1000N
Tillverkare: Check Point
Kontakt: www.checkpoint.com
Anslutningar: 6 gigabit-portar (4 lan, 1 dmz/wan, 1 wan) plus en rj-45-konsol.
Utm-funktioner: Intrångsskydd, virusskydd, skräppostskydd, skadlig kodskydd
Vpn-funktioner: L2tp och ipsec med des, 3des, aes, md5, sha-1
Vpn-kapacitet: Upp till 400 tunnlar
Mått: 200 x 33 x 130 mm
Cirkapris: 5 200–8 800 kr beroende på skyddsnivå, mängd funktioner och antal användare.

+ Snabb, lättjobbad, trevliga finesser.
- Priset kan skena iväg om du inte vet vad du behöver.

Betyg:


Funktioner och finesser 18 av 25
Uppstart 22 av 25
Prestanda 25 av 25
Administration 12 av 25

Totalt: 77/100