Kryptering behöver inte vara krångligt även om det kanske kan upplevas så eftersom ämnet i sig ofta är avancerat. En öppen gratislösning som tar hänsyn till detta och som utformats särskilt för att vara lätt att komma igång med heter GNU Privacy Guard for Windows (Gpg4win).

I denna guide visar Techworld hur du kommer igång med mjukvarupaketet, som innehåller alla nödvändiga komponenter för mejl- och filkryptering. I paketet ingår även en fullfjädrad mejlklient och sömlös integration med Windows-verktyget Utforskaren.

Gpg4win är i grunden ett distributionsprojekt som startas av amerikanska Federal Office for Information Security och innehåller i skrivande stund följande komponenter:

  • Gnupg – Den centrala krypteringsmotorn för asymmetrisk kryptering via nyckelpar
  • GNU Privacy Assistant – Ett verktyg för att skapa och administrera krypteringsnycklar
  • Gpgol – En insticksmodul som integrerar krypteringsmotorn med Outlook
  • Gpgee – En insticksmodul som integrerar krypteringsmotorn med Windows Utforskaren
  • Claws Mail – En gratis mejlklient med inbyggt stöd för Gnupg
  • Kleopatra – Ett verktyg för att skapa och administrera krypteringsnycklar samt kryptera och dekryptera dokument och filer.

Distributionen, vars senaste stabila utgåva i skrivande stund heter ”Gpg4win 2.0.4 ”, finns fritt tillgänglig via sajten Gpg4win. Själva installationen är enkel. I princip räcker det med att godkänna alla förvalda alternativ via knappen "next" tills processen är slutförd.

Om man vill kan man kryssa i rutan "Claws Mail" bland komponenterna under installationen. Detta inkluderar då den fria mejlklienten med stöd för kryptering. Fast detta är inget krav och guiden nedan visar hur du gör för en kryptering utan specifika klienter.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning