Ubuntu såg dagens ljus den 20 oktober 2004 och har 13 versioner bakom sig. Linuxdistributionen anses vara en av de mest användarvänliga och mycket lämpad för vanligt skrivbordsbruk. Distributionen har setts som den mest värdiga utmanaren till Microsofts Windows.
Under den senaste tiden har vi sett en rad uttalanden från Canonical, företaget som står bakom utvecklingen av Ubuntu, att man är på väg att ta en ny riktning. Det grafiska skalet Gnome byts mot Unity och Ubuntus teknikansvarige Matt Zimmerman har i ett blogginlägg flaggat för att ramverket Gtk+ kan komma att bytas ut mot Qt (Ubuntu kastar ut gtk+). Fördelarna med Qt är att det är plattformsoberoende och att ramverket är bättre anpassat för mobila enheter. Qt utvecklas av Nokia och är basen i deras operativsystem för mobiler Meego.
Motorn byts ut
Men det är under huven som de största förändringarna sker. Grafikmotorn X Window System, en komponent som används av i stort sett alla Unix- och Linuxsystem och som funnits sedan 1984, kommer bytas ut mot Wayland, en grafikmotor som är mer tätt integrerad med hårdvaran och därmed bättre på att hantera accelererad grafik. Wayland kommer innebära att grafikprestanda under Linux hamnar på samma nivå som Windows och Mac.
Wayland utvecklas av Intels Kristian Høgsberg som påbörjade projektet 2008 när han jobbade på Red Hat.
Mark Shuttleworth, Ubuntus grundare, har i ett uttalande sagt att den nya grafikmotorn kommer skapa nya möjligheter och mer attraktiva gränssnitt. Han får medhåll av spelgurun John Carmack, medgrundare av spelföretaget Id Software, som i ett twitterinlägg skriver att han gärna bidragit till Wayland på Ubuntu om han haft tid över.
Mycket talar för att förändringarna, om de genomförs på rätt sätt, gör Ubuntu till en plattform som kan attrahera spelbolagen och den stora massan. Förändringarna kommer däremot inte utan problem.
Nvidia säger nej
Utvecklaren Aaron Plattner på grafikkortstillverkaren Nvidia har sagt att hans företag inte har några planer på att stödja Wayland. I så fall måste Ubuntu förlita sig på den öppna Nvidia-drivrutinen Nouveau, som visserligen är kompetent men saknar den prestanda som finns i de stängda Nvidia-drivrutinerna.
Nvidia har däremot tid på sig att ändra inställning. Wayland tros inte tas i bruk förrän tidigast 2012.
Källor: Videogamevisionary.com, Simone Brunozzi, Simon Law