Internet Explorer 9
Gränssnittet i Internet Explorer 9 är riktigt kompakt.

Internet Explorer 9 presenterades nyligen på South by Soutwest-mässan i Texas och Microsoft har nu också lagt ut en nedladdningslänk för den splitternya webbläsaren. Du kan ladda ner Internet Explorer 9 här: http://windows.microsoft.com/sv-SE/internet-explorer/downloads/ie-9/worldwide-languages.

Nyheterna i version 9 är många, men det allra första som man lägger märke till är det kompakta gränssnittet. Numera finns bara ett enda fält längst upp där Microsoft har samlat adressrad, flikar och övriga funktioner. Det går dock att lägga till extra fält för dig som saknar gränssnittet från den tidigare versionen.

IE9 gränssnitt

En annan nyhet är att dina mest besökta sajter visas så snart du öppnar en ny flik. Det är praktiskt eftersom du då snabbt kan klicka dig in på någon av sajterna. Under varje webbplatslänk finns också en stapel som visar hur ofta sajten besöks.

Internet Explorer 9
När du öppnar en ny flik visas de mest besökta sajterna.

Möjligheten att skapa genvägar till dina favoritsajter i Windows 7:s aktivitetsfält uppskattas säkerligen av många. För att fixa detta är det bara att dra den sajtikon som finns i Internet Explorers adressfält till aktivitetsfältet. Genom att högerklicka på den nyskapade genvägen får du upp en del alternativ som gäller för just den sajten.

Internet Explorer 9
Nere i aktivitetsfältet i Windows 7 kan du lägga till smarta webbplatsgenvägar.

När du laddar ner en fil från nätet dyker det upp en diskret liten list längst ner i webbfönstret som frågar om du vill köra filen, spara den eller avbryta. Om du sätter igång nedladdningsprocessen kan du plocka fram ett fönster som visar den aktuella nedladdningen och även andra hämtningar, och också detta är en nyhet i Internet Explorer 9.

Internet Explorer 9
Ett nytt verktyg för nedladdade filer har tillkommit i IE9.

Även på prestandasidan har det hänt en del. Javascript-motorn Chakra har nämligen förmågan att utnyttja kraften i flerkärniga processorer för att köra en extra tråd i bakgrunden, och Internet Explorer erbjuder också stöd för hårdvaruaccelerering vilket innebär att den kan ta hjälp av grafikprocessorn när belastningen är extra hård.

Vidare har Microsoft även arbetat en del med säkerheten i Internet Explorer 9. Webbläsaren är bland annat utrustad med ett filter som låter dig bestämma vilka ActiveX-kontroller som ska få köras på en sajt, samt ett spårningsskydd som ser till att webbläsarens kommunikation med vissa webbplatser begränsas så att privat information inte läcker ut i onödan.

Internet Explorer 9
Spårningsskyddet ser till att webbläsaren inte läcker information i onödan.

Senare i veckan kommer Techworld att publicera ett kortare test av Internet Explorer 9. Missa inte det!

Vilken webbläsare väljer du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.