Microsoft är totalt dominerande på marknaden för webbläsare och Internet Explorer 8 är för närvarande den version som har den största marknadsandelen. Version 9 av Internet Explorer kommer dock knappast att bli lika framgångsrik som sin föregångare.

IE9 är en solid webbläsare. Den har fått bra kritik under betafasen, den hårdvaruaccelererade grafiken uppvisar mycket god prestanda och de nya finesserna i IE9 gör webben mer integrerad med Windows.

Haken är dock att den just är en del av Windowsupplevelsen. Internet Explorer har alltid haft ett litet handikapp på marknaden för webbläsare. Medan konkurrenter så som Firefox och Chrome finns tillgängliga för både Mac OS X och Linux utöver Windows, så är IE endast tillgänglig för Windows. Cirka 10 procent av marknaden kan Microsoft med andra ord aldrig komma åt.

Trots detta har IE8 lyckats segla upp som nummer ett på marknaden medan IE6 innehar tredjeplatsen och IE7 återfinns på fjärde. IE8 har 35 procent av hela marknaden.

Internet Explorer 9
Internet Explorer 9 har fått fina omdömen för sin goda prestanda.

Så varför kan man inte vänta sig samma framgångar för IE9? Jo, därför att med IE9 så har Microsoft målat in sig i ett ännu mindre hörn. Medan dess föregångare är begränsade till Windows i sin helhet, så är IE9 faktiskt bara kompatibel med Windows Vista med SP2 eller senare och Windows 7. De senaste undersökningarna visar att Windows XP fortfarande har halva marknaden för operativsystem, och att Windows Vistas och Windows 7:s kombinerade andel är mindre än den andel på 35 procent som IE8 har.

IE9 går alltså ut med ett tydligt handikapp eftersom den bara fungerar med cirka en tredjedel av alla datorer. Man kan räkna med att IE9 blir framgångsrik, men den framgången måste filtreras genom en lins som endast inkluderar webbläsarmarknaden för Windows Vista och Windows 7.

Kanske kommer det att se lite annorlunda ut när Internet Explorer 10 kommer ut på marknaden, för då har sannolikt betydligt fler övergett Windows XP.

Tony Bradley, Techworld.com