Nya Linuxkärnan 2.6.38 innehåller enligt Linus Torvalds en "mirakelfix" som gör att Linuxsystemet svarar bättre även då det är hårt belastat. Tekniken bakom bygger på en uppdelning i processorgrupper som delar lasten mer effektivt. Stödet är aktiverat som standard men går att avaktivera genom att nollställa flaggan i filen /proc/sys/kernel/sched_autogroup_enabled.

Fixen ska ge den vanlige skrivbordsanvändaren en betydligt behagligare upplevelse i form av mjukare skrollning och snabbare laddning av webbsidor, mediauppspelning som inte hackar även om systemet går på knäna.

Linux 2.6.38 innehåller en del andra nyheter. Filsystemet btrfs, som tros bli standardfilsystemet i Fedora 16, får stöd för transparent komprimering genom algoritmen LZO. Stöd finns för grafikkort baserade på AMD Fusion.

Mesh-protokollet b.a.t.m.a.n (Better Approach To Mobile Adhoc Networking) är ett nätverksprotokoll som låter vanliga noder koppla upp sig mot varandra och hitta vägen ut - en form av dynamisk routing.

Kärnan är tyvärr för ny för att den ska hitta in i Ubuntu 11.04 som släpps nästa månad. Däremot kommer den i Fedora 15 som släpps i maj.

Alla nyheterna i Linux 2.6.38 hittar ni hos Kernelnewbies, länk nedan.