Tidigare var det planerat att den slutgiltiga versionen av Firefox 4 skulle släppas den 22 mars men Mozilla har alltså valt att lägga ut den redan i dag. Du som sedan tidigare kör release candidate får per automatik den nya versionen.

Som väntat har Mozilla rotat runt en del i gränssnittet och resultatet är att flikarna har förpassats till en list allra längst upp, och strax intill dessa sitter en Firefox-knapp som döljer webbläsarens alla verktyg och inställningar. Du som saknar det gamla gränssnittet där flikarna håller till under adressraden kan välja att högerklicka på flikraden och ta bort krysset framför ”Flikar högst upp”.

Firefox 4 Gränssnitt

När vi ändå är igång och pratar om flikar kan det också vara läge att nämna några ord om den helt nya funktionen Panorama, som du får fram genom att trycka på den fyrkantiga lilla knappen innehållandes fyra kvadrater som sitter längst till höger på flikraden. Den plockar fram ett nytt fönster med alla öppna flikar där du har möjlighet att flytta runt dem i valfri ordning och även sortera in dem i olika grupper.

Du som prioriterar prestanda när du surfar på nätet gillar säkerligen den nya javascriptmotorn Jägermonkey. Mozilla hävdar att den är upp till sex gånger snabbare än sin föregångare men det återstår att se om det verkligen stämmer. Senare i veckan publicerar vi ett test av Firefox 4 där vi tittar närmare på prestandabiten.

Precis som konkurrenten Internet Explorer 9 som nyligen släpptes (Test: Så snabb är Internet Explorer 9) har även Firefox 4 stöd för hårdvaruaccelerering. I praktiken innebär det att programmet kan ta hjälp av datorns grafikkort för att utföra tyngre renderingsarbeten som inkluderar mycket grafik.

När det gäller funktioner i övrigt ingår bland annat stöd för synkronisering av bokmärken och inställningar, stöd för html5, ett nytt fält i nederkant för tillägg, kraschskydd för Mac samt stöd för WebGL och multitouch. Det sistnämnda är självklart bara intressant för dig som kör Firefox 4 på en maskin med pekskärm.

Du kan ladda ner Firefox 4 genom att följa någon av länkarna här under. I skrivande stund kommer du inte åt den nya versionen via Mozillas startsida då den ännu inte har uppdaterats.

Läs vårat test av Firefox 4 mot Internet Explorer 9 här: Test: Firefox 4 mot Internet Explorer 9

Här kan du ladda ner Firefox 4

Windows
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/4.0/win32/en-US/Firefox%20Setup%204.0.exe

Linux
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/4.0/linux-i686/en-US/firefox-4.0.tar.bz2

Mac
http://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/4.0/mac/en-US/Firefox%204.0.dmg