Temporära filer du kommit i kontakt med ligger vanligtvis i biblioteken /tmp eller /var/run men de kan även finnas i kataloger som /var/lock, /dev/.systemd, /dev/.mdadm och /dev/.mount. Alltså lite varstans.

Nu behövs en storstädning av filsystemet. Katalogen /dev är tänkt för drivrutinsrelaterade filer och inte temporära filer. Anledningen till att utvecklare ofta väljer att lägga temporära filer i /dev är ett fulhack beroende av att katalogen är den första som monteras och som existerar i ram-minnet.

Nu har alla större Linuxdistributioner, Fedora, Opensuse, Ubuntu och Debian kommit överens om att samla temporära filer relaterade till systemstart under en helt ny katalog döpt /run.

Beskedet levereras av Lennart Poettering, utvecklare på Red Hat och även upphovsman till den nya startmjukvaran systemd.

Beslutet att flytta temporära filer till /run berör inte inledningsvis systemadministratörer som är vana vid att leta i bibliotek som /var/run då filerna kommer att symlänkas till /run. Troligtvis kommer /run att bli den katalog som används på längre sikt.

Det är möjligt att en diskussion kommer blossa upp om /run är rätt väg att gå, då katalogen ännu inte ingår i standarden Linux FHS (Filesystem Hierarchy Standard)

Första distribution med att använda /run är Fedora 15 som kommer i maj.