Två tillverkare av flashdiskar, G.Skill och Mach Extreme Technology, har släppt uppdaterade ssd-produkter baserade på den nya kontrollerkretsen Sandforce SF-1222. Kretsen har utvecklats för hantering av snabba läs- och skrivoperationer i flashdiskar.

G.Skill Phoneix EVO SSD
G.Skill har uppdaterat sin Phoneix-serie med disken EVO SSD. Utöver styrning via den nya Sandforce-kretsen har tillverkningstekniken dessutom minskat till en storlek på 25-nanometer i EVO.

Tätare packade kretsledningar ger fördelen av en större kapacitet på en given yta samt lägre tillverkningskostnader. Det ger i teorin ett lägre pris ut mot kund.

Phoneix SSD

Precis som för Corsairs F115-A kräver dock den nya tillverkningstekniken att en del av minneskapaciteten används för dataredundans, vilket gör att Phoenix EVO SSD har en något udda lagringskapacitet på 115 gigabyte, istället för exempelvis 128 gigabyte.

Prestandan är i övrigt i paritet med tillverkarens befintliga Phoenix Pro SSD, som bygger på 34 nanometers tillverkningsteknik.

Phoenix EVO läser och skriver data i 280 respektive 270 megabyte per sekund. Formfaktorn är 2,5 tum för installation i arbetsstationer via sata 2-gränssnitt.

Prisuppgifter saknas ännu, men G.Skill hoppas kunna skeppa flashdisken under denna månad. Garantitiden är tre år.

Mach Xtreme MX-MDS SSD
MX MDS-Series SSD

Mach Xtreme Technology har på samma gång lanserat sin 1,8 tum stora ssd-serie MX-MDS Series SSD.

Även den produktserien bygger på styrkretsen SF-1222 och prestandan är nästan identiska med G.Skills EVO-flashdisk.

MX-MDS-serien uppges klara att läsa och skriva data i 285 respektive 275 megabyte per sekund. Svarstiderna anges till maximalt 30 000 in- och utdataoperationer per sekund (iops), vilket också det är jämförbart med Phoenix EVO SSD.

Lagringskapaciteten är 40, 60 och 90 gigabyte, beroende på modell. Anslutning sker via sata-2 och garantitiden är 2 år.