Database

Oracle 11g Express Edition (XE) är Oracles gratisversion av flaggskeppet 11g. XE har nyligen släppts i betaversion 11.2 och bygger i grunden på sin fullfjädrade kusin, fast med lägre systemkrav och en nedbantad struktur.

Målgruppen är utvecklare som vill ge återkoppling på den tidiga testutgåvan, samt också verksamheter som vill utvärdera databasen utan att behöva belasta sin budget med licenskostnader.

Som väntat saknas flera funktioner i XE jämfört med 11g. Bland annat finns inte något stöd för Oracles Real Application Clusters-teknik. Säkerhet och skydd via Database vault och Securefiles-kryptering finns inte heller. Förfrågningscache på klientsidan för bättre prestanda har också fått stryka på foten, liksom ett antal administrationsverktyg (för full lista på borttagna funktioner – se länklista i slutet av artikeln).

När det gäller datalagring är databasens storlek också begränsad till 11 gigabyte och mjukvaran kan inte använda mer än en gigabyte minne. Utvecklare och verksamheter som vill ha större kapacitet får helt enkelt uppgradera till den kommersiella versionen av 11g.

Även om XE är funktionsmässigt nedskalad, är den ändå bättre än vad användare av kommersiella relationsdatabaser hade tillgång till för 20 år sedan, uppger analytiker Curt Monash på Monash Research i ett blogginlägg. ”Detta i sin tur betyder att det finns många verksamheter som är tillräckligt småskaliga för att kunna använda 11g Express Edition för produktivt arbete idag”, skriver han.

Oracle 11g Express Edition version 11.2 finns tillgänglig via Oracles sajt för Windows och Linux.