Betaversionen av Silverlight 5 kommer att publiceras i samband med denna veckas Mix-konferens i Las Vegas. Detta skriver Microsoft i ett blogginlägg där man också beskriver tilläggsprogrammens roll i förhållande till html5-specifikationen.

Silverlight marknadsförs som en utvecklingsplattform för att bygga interaktiva gränssnitt för webben samt för stationära och mobila applikationer, både online och offline. Version 5 har extra fokus på 64–bitarsfunktioner, h.264-video, funktioner för distansstyrning, energifunktioner och drm.

Microsoft menar också att Silverlight är det bästa valet när det gäller tilläggsprogram som kan förbättra användarupplevelsen. Html5 beskrivs samtidigt som en lösning för ”många olika scenarier”.

Under 2010 uppstod det för övrigt en del förvirring när Microsoft gick ut med informationen att Silverlight endast var avsett för Windows Phone. Senare förklarade man dock att så inte alls var fallet utan att det istället är till för flera olika plattformar där html inte gör jobbet fullt ut.