ipv4
Ipv4-adresserna är från och med nu en bristvara i Asien.

Först ut av de fem internetregistratorerna meddelar nu Asia Pacific Network Information Centre, Apnic, att de nu inte längre har några ipv4-adresser att dela ut till de regionala operatörerna.

Det var i februari som Internet Assigned Numbers Authority fördelade de sista ipv4-blocken mellan världens fem regionala internetregistratorer. Asien har varit den region som på senare tid använt ipv4-adresserna snabbare än någon annan.

Under de senaste två månaderna har över 58 miljoner adresser fördelats, varav 41,2 miljoner i mars och 16,8 miljoner i april.

Nu återstår ”endast” ett reserverat så kallat /8-block med 16,7 miljoner adresser som ska kunna delas ut till nystartade ipv6-baserade nätverksoperatörer så att de kan kommunicera med den ipv4-baserade delen av internet. Varje operatör får då 1000 adresser vardera att förfoga över.

Den europeiska registratorn Ripe väntas vara näst på tur att ha förbrukat sina adresser, vilket tros ske under sommaren. De flesta adresser väntas ha tagit slut under 2011.