Idag talas det mycket om virtualisering av skrivbord, vilket är en teknik som går ut på att man istället för att ha en vanlig dator vid sitt skrivbord, ligger allt på en server som man sedan kan komma åt via datorer, mobiltelefoner eller pekplattor.
Men att komma igång med virtualisering kräver en del arbete och är inte heller gratis.

VNC är en form av fjärrstyrning och är ett kraftigt förenklat alternativ till virtualisering, som dessutom inte behöver kosta mer än lite tid för att få det att fungera. Tekniken för att via styra en annan dator på avstånd är inte ny, och går ut på att du installerar en mjukvara på den dator du vill kunna nå (servern), och en mjukvara på de enheter som du vill använda för att nå datorn (klienterna). Genom att använda fjärrstyrning får du tillgång till alla program och funktioner som är installerade på serverdatorn.

Här har vi listat de mest populära gratismjukvarorna för Windows, OSX, Android, Linux och Iphone. Skillnaderna mellan gratisalternativen och betalversionerna är att de senare oftast är långt funktionsrikare. De är snabbare, erbjuder bättre grafik och erbjuder smarta funktioner såsom skalning av serverns skrivbord. En betalversion kostar ofta från ett par tior till ett par hundralappar. Men att börja med en gratisversion är smart. Då ser du snabbt om fjärrstyrning är något för dig.