IBM Bladserver
Nu inrymms även ssd i IBMs bladssystem.

Lagringsalternativen för IBMs serversystem i System x- och Bladecenter-familjen utökas i dagarna med flashteknik. Den 25 april skeppar tillverkaren nämligen sina nya serverflashdiskar (ssd) i formfaktorn 1,8 tum för anslutning till sata-gränssnitt.

Ssd-enheterna kommer att finnas tillgängliga i 50 och 200 gigabyte lagringskapacitet beroende på modell.

Enheterna uppges vidare också kunna leverera upp till 20 000 iops, som är ett mått på hur många in- och utdataoperationer en lagringsenhet klarar per sekund. Motsvarande värde för serverhårddiskar ligger på runt 300 – 400 iops.

Läs- och skrivhastigheter är enligt tillverkaren maximala 150 megabyte respektive 35 megabyte per sekund. Detta för modellen med 200 gigabyte utrymme. Utgåvan med 50 gigabyte kapacitet klarar maximala 140 respektive 18 megabyte per sekund. Det något konservativa värdena indikerar att de korta svarstiderna är produktens främsta styrka.

IBMs 1,8-inch MCL SSD skeppas också med en garantitid på fem år. Ssd-enheterna uppges vara överprovisionerade med lagringskapacitet för att säkra tillförlitlig drift under den tiden. För konsumentinriktade flashdiskar är garantitiden vanligen mellan ett och tre år.