nätverk ipv4
Handelsplatser för ipv4-adresser börjar nu dyka upp på nätet.

Www.depository.net, www.denuo.com, www.addrex.net och www.tradeipv4.com är fyra webbplatser som i dagsläget erbjuder mäklartjänster för ipv4-adresser. Det finns antagligen fler.

Handel med ipv4-adresser tillåts, men regelverket håller fortfarande på att förtydligas för att undvika problematik. Exempelvis måste köparen bevisa att adresserna ska användas inom de närmaste 12 månaderna för att undvika hamstring.

Än så länge har inte många affärer genomförts, men intresset väntas växa i takt med att adresserna i de olika regionerna sinar. Aktörerna förbereder sig nu på en anstormning av asiatiska köpare. (läs mer här: Nu är asiens ipv4-adresser slut)

En uppmärksammad transaktion var när Microsoft nyligen förvärvade 666 624 ipv4-adresser från Nortel för 7,5 miljoner dollar, vilket motsvarar omkring 70 kronor per adress.

- Nu har ipv4-adressen fått en prislapp. Det är början på ett ekonomiskt incitament att välja ipv6 före ipv4, berättar Craig Labovitz, chefsforskare på Arbor Networks för Network World.

Färska mätningar av Arbor Networks visar att ipv6-trafiken i Nordamerika och Europa ligger på 0,03 procent. Inför World ipv6 day den 8 juni när en rad aktörer genomför ett 24 timmars skarpt test med ipv6 väntas den trafiken öka markant.