Idag släpps Ubuntu 11.04 som blir den fjortonde versionen av den populära Linuxdistributionen.

Canonical, företaget bakom Ubuntu, fortsätter det grafiska förändringsarbetet som tog sin start redan i Ubuntu 10.04 då det bruna gränssnittet byttes ut mot en ny färgskala i lila, grått och orange. Även fonterna i Ubuntu har bytts ut.

Största nyheten i Ubuntu 11.04 ser du redan när du startar. Fönstermiljön är numera byggd på Canonicals egenutvecklade Unity - en ersättare till Gnome och KDE. Unity är gjort för att bättre utnyttja skärmytan på widescreen-skärmar då flera av kontrollerna numera finns i vänsterkant.


Mjukvaruinstalleraren i Ubuntu har fått nya funktioner. Du kan få rekommendationer om ny mjukvara som finns tillgänglig i arkivet.

Canonical har även dragit in sin specialutgåva för minibärbara "Ubuntu Netbook Edition" och slagit ihop den med "Ubuntu Desktop Edition".

Musikspelaren Rhytmbox har bytts ut mot Banshee, Firefox har blivit uppgraderad till Firefox 4 och Openoffice är bytt mot Libreoffice.

Förändringsarbetet bäddar däremot för en hel del problem. Unity använder sig av hårdvaruaccelererad 3d grafik vilket inte stöds på alla datorer. En nedbantad 2d-version av Unity är på väg men kommer inte förren till hösten.

Ett ytterligare kontroversiellt beslut av Canonical är att inte göra nysläppta Gnome 3 tillgängligt för sina användare. Gnome-trogna har däremot räddningen i ett personligt mjukvaruarkiv på Ubuntus utvecklingssajt Launchpad. Se TechWorlds guide: Så installerar du Gnome 3 i Ubuntu 11.04

På serversidan skeppar Canonical Ubuntu 11.04 server med en förhandstitt av molnmjukvaran Openstack. Openstack är ett öppet projekt som drivs av bland annat Rackspace och NASA. Främsta konkurrenten är Eucalyptus som Ubuntus molnlösning Ubuntu Enterprise Cloud bygger på för närvarande.

Ubuntu 11.04 förväntas släppas under dagen på www.ubuntu.com. De som redan installerat betan av Ubuntu 11.04 behöver inte göra någon ny installation eftersom de får de senaste uppdateringarna automatiskt.

Vill du kika lite mer på hur Ubuntu ser ut och jämföra Unity mot Gnome 3 kan du läsa vårt test här: Gnome 3 mot Unity
Gnome 3 vs Unity