Intel och Micron tappar ledningen i flashkretsracet.

För knappt två veckor sedan skrev Techworld om hur flashminnestillverkaren IM Flash Technologies lanserat en ny teknik för tillverkning av nand-kretsar, som återfinns i bland annat flashdiskar (ssd).

Med 20 nanometers tillverkningsteknik låg den Intel- och Micron-ägda tillverkaren i ledningen när det gäller industrins miniatyrisering av nand-kretsar.

En talesperson för Micron NAND Product Group uppgav i samband med övergången från 25 nanometer att man i princip var ensam om sin kompetens. De flesta konkurrenter har helt enkelt inte tillräckligt hög tekniknivå för att matcha detta, menade Micron och Intel.

Antydan om stort teknikövertag ser nu att ha varit lite förhastat. De samarbetande tillverkarna Sandisk och Toshiba har inte bara antagit utmaningen utan också tagit över initiativet. Detta genom lansering av 19 nanometers tillverkningsteknik, som banar vägen för ännu effektivare och kostnadeffektiva kretsar.

I förlängningen betyder det större lagringskapacitet i slutanvändarens system och ett lägre pris per gigabyte.

– Vi är mycket glada över att ha lanserat världens minsta och billigaste nand-flashkretsar baserade på industriledande 19 nanometers tillverkningsteknik i vårt fortsatta samarbete med Toshiba, säger Yoram Cedar, teknikchef på Sandisk.

De nya 64-gigabit-kretsarna innebär en övergång från nuvarande 24 nanometer och kommer att återfinnas i enheter som bärbara datorer, mobiltelefoner och surfplattor, uppger Sandisk.

Konverteringen till den nya tekniken i fabriken uppges inte heller vara störd av de kraftiga jordbävningarna i Japan och de första exemplaren för utvärdering väntas finnas tillgängliga redan detta kvartal.