Alla filer på samma ställe och enklare att samarbeta är bara två fördelar med att att ha sitt skrivbord i molnet. Här är sex skrivbordstjänster som är helt gratis.
Glide är en tjänst som bland annat ger dig ordbehandlare, kalkylprogram, kalender, musikspelare och möjlighet att skapa enkla hemsidor och presentationer. Med Glide får man 30 gigabyte gratis lagringsutrymme.
2/62. AmoebaOS
Med AmoebaOS följer det över 30 olika program, däribland epostklient, webbläsare, en enkel ordbehandlare, musik och videospelare, samt möjlighet att integrera webbapplikationer som Google Docs.
3/63. Mygoya
Med Mygoya följer det med flera applikationer, däribland epostklient, kalender, chat, mediaspelare, webbhårddisk samt möjlighet att dela ut filer till andra. Dock har inte Mygoya uppdaterats på länge och dess framtid är oviss.
4/64. Kohive
Kohive är ett molnoperativsystem som bland annat låter användare köra flera applikationer samtidigt, och har som fokus samarbete med andra användare. Bland de inbyggda applikationerna finns chat, texteditor, att-göra lista samt filhantering.
5/65. Zimdesk
Funktionaliteten i Zimdesk påminner en del om en vanlig dator och det finns applikationer såsom ordbehandlare, epost, kalkyl, att-göra listor, kalender, rss-läsare samt möjlighet att skapa enklare presentationer.
6/66. Cloudo
Cloudo har applikationer för ordbehandling, kalender, uppspelning av musik och video, och är expanderbar med applikationer från tredje part. Det finns funktioner för delning av filer. En trevlig detalj är att man med ett par klick kan få Cloudo att se ut som Windows, Linux eller OS X.
Att köra skrivbord på distans är ingenting nytt och det finns gott om tekniker för detta. Den mest avancerade lösningen är att låta en server ta hand om ditt skrivbord och alla dina program. Denna lösning är förhållandevis dyr och kräver lika mycket underhåll som för en vanlig dator. En populär variant är att koppla upp sig mot sin dator via internet. Detta göra via en teknik som kallas VNC. Den enklaste och billigaste lösningen är att använda ett så kallat webbaserat skrivbord. Nackdelen med denna typ av tjänst är att man är begränsad till de mjukvaror som tjänsten tillhandahåller. Men tillsammans med Google Docs och liknande tjänster kan man faktiskt skapa en virtuell dator som uppfyller ens mest grundläggande behov när man är på springande fot.
För att använda ett webbaserat skrivbord behövs inte något annat än en webbläsare och kräver väldigt lite resurser, vilket gör tekniken särskilt användbar med prestandaklena enheter såsom netbook-datorer och pekplattor.
Här är sex skrivbordstjänster som körs i molnet och som dessutom är helt gratis att använda.