Sent på våren 2010 skakade Apple om datormarknaden med sin Ipad, en dator med tio tums pekskärm i stället för mus och tangentbord, och ett operativsystem som visade sig vara som klippt och skuret för formatet, samma system som i smartphonen Iphone.

Små handhållna tabletdatorer har funnits tidigare, men det är först nu som de blivit rejält användbara och tillräckligt populära bland användarna för att de ska tas på allvar. Ipad började säljas i Sverige först i slutet av året, och då hade andra tillverkare kommit med utmanare. Här saknas ännu de stora datortillverkarna, men väl andra välkända tillverkare av it-prylar som Creative, Viewsonic och Archos.

Scenario
Ett medelstort företag där de anställda har bärbar eller stationär pc undersöker möjligheten att byta ut de maskinerna mot surfplattor för anställda som mest bara surfar eller skickar e-post. Man ser också över om surfplattan kan vara ett användbart arbetsredskap för it-administratörer och support-personal som rör sig mycket på fältet.


Surfplattor i testlabbet
Surfplator i testlabbet

Främst för hemmabruk
De flesta av de enheter vi ser har stark privatanvändarprägel och det finns ingen egentlig tanke bakom hur de ska kunna användas på ett företag. Men det finns program till de större plattformarna som har tydlig inriktning på jobb. Förutom ett par undantag som kör Windows 7 är det smartphone-operativ som gäller. Apple har sitt eget, och alla andra kör med Android.

Appar är program
Här finns program, eller appar som de av någon anledning kallas, för bland annat dokumentdelning, kontor, fjärrskrivbord och ftp-klienter, samt koppling till vanliga e-post- och grupprogram för företag. Många tillverkare av it-system av olika slag börjar också titta på smartphone- och surfplatte-appar för att kunna fjärrövervaka och administrera deras produkter.
Är surfplattan ett alternativ till bärbara datorer för de anställda på ett företag? För enskilda användare som har ett behov av en handhållen stor pekdator kan det finnas nytta med dem. Det finns exempel på sjukhus där läkare har utrustats med Ipad och läser och uppdaterar patientjournaler vid sjuksängarna via trådlöst nätverk mot ett intranät. Och för den som sällan behöver annat än e-post och lite surfande i jobbet kan surfplattan vara ett mer användarvänligt alternativ än en smartphone.

Säkerhet är inte lätt
För en it-avdelning handlar det främst om hur man ska förhålla sig till produkter vars möjligheter till central administration är mycket begränsade. Utrullning av program till en stor mängd klienter är inte att tala om, och att försöka efterleva policys och hålla säkerheten på topp är en utmaning.

Fakta

Surfplattorna testades fabriksnya eller efter systemåterställning.
Funktion och prestanda bedömdes med strömmad video från Youtube, jpeg-foton, webbnavigering med plattornas förvalda webbläsare, e-post i förvald klient mot Gmail och Exchange Server och hantering av pdf-dokument.

Vi testade även en fjärranslutning till en Windowsdator med vnc och vpn-uppkoppling. Android-plattorna prestandamättes med Quadrant 1.1.3. Aktiv batteritid mättes manuellt. Skärmens ljusstyrka mättes med professionell skärmkalibrator.

Surfplattor stort test

Vi har i detta test undvikit den allra lägsta prisklassen av surfplattor. Det finns en handfull enheter som säljs för priser under 250 dollar eller cirka 1 600 kronor, I Sverige hittar vi två, Kendo M7 och Limited Label 7CK100, som enbart kan inhandlas på Expert respektive Siba.

De här produkterna är ointressanta av flera anledningar. Det beror främst på kvalitetskrav, men också osäkerhet hur operativsystemsuppdateringar hanteras och hur den typen av elektronikkedjor ställer sig till support som en företagskund kan tänkas behöva.