paperphone
Att tappa Paperphone i backen gör inget, men med tanke på e-bläckets uppdateringsfrekvens dröjer det antagligen innan den duger till att se film på. Bild: Queen's University.

Forskare vid Queen's University har tagit fram vad de kallar för världens första interaktiva pappersdator, som de påstår kommer att revolutionera den interaktiva datormarknaden.

- Det här är framtiden. Allt kommer att se ut som och kännas så här inom fem år, säger upphovsmannen Roel Vertegaal, chef för Human Media Lab vid Queen's University i Kanada.

Prototypen kallas Paperphone och hanterar dokument, spelar musik och kan ringa telefonsamtal, allt kontrollerat genom att trycka eller böja på skärmen. Skärmen som är byggd i ett flexibelt plastmaterial mäter 9,5 centimeter på diagonalen och använder e-bläck vilket ger låg energiförbrukning.

Huruvida telefonen blir mall för framtida flexibla och strömsnåla portabla enheter eller inte återstår att se, men prototypen ska visas upp den 10 maj under Computer Human Interaction 2011-mässan i Vancouver.