Såväl Drupal som Joomla är stora cms, content management-system, även i betydelsen att det finns mycket att sätta sig in i och massor av möjligheter. De flesta användare väljer att använda bara en liten del av möjligheterna, så det är en fördel hos båda att de är tydligt uppbyggda med en standardkärna och fristående moduler.

Joomla

Joomla-användare som ska lägga in texter har ett pedagogiskt gränssnitt till sin hjälp.

Joomla

Utgångsläget i Joomla. Utöver den förvalda följer flera mallar för utseende med en standardinstallation av respektive system, och fler finns att hämta på nätet.

Det första man ser är förstås webbplatsens utseende. Båda testade system har en uppsjö olika mallar för utseendet, och det är enkelt att skifta mellan dem. Dessutom finns det också massor med ställen på nätet där man kan hämta hem sådana mallar. Principen är alltså densamma oavsett om man väljer Drupal eller Joomla, och utbudet är ungefär lika stort. Möjligen kan man tycka att Joomla har ett något mera genomarbetat utseende för den som nöjer sig med vad som finns i standardpaketet, men det borde inte spela någon större roll.

Gränssnittet måste funka
När man sedan ska stoppa in innehåll på sin webbplats, behövs först och främst ett fungerande gränssnitt för att administrera de användare som ska arbeta med systemet. I Joomla kan man sätta behörigheter på såväl grupp- som användarnivå. Grupper kan också byggas upp i hierarkier.

Joomla

Joomla-projektet visar upp sig på en webbplats som givetvis är byggd med det egna systemet.

Drupal har i och med version 7 också tagit ett ordentligt grepp över användarhanteringen, där man kör med användare, grupper och roller. En roll tilldelas behörigheter, och användare eller hela användargrupper tilldelas sedan rollen. Det är en modell som speglar hur företag ofta vill arbeta med sina användarrättigheter, och det känns intuitivt och trevligt.

"Utan anpassning är Joomlas gränssnitt för nya artiklar något snyggare"

De testade produkterna är publiceringssystem, och mycket riktigt hanterar de huvuduppgifterna fint, alltså att publicera artiklar och nya sidor till webbplatser. Utan anpassning är Joomlas gränssnitt för att lägga in nya artiklar något snyggare, och kanske också mer intuitivt för en ovan användare, men det är egentligen en smakfråga. Antagligen finns det en och annan som i stället föredrar Drupals mer avskalade stil. Joomlas administrationsgränssnitt kan också ta ett tag att sätta sig in i och kännas något överlastat, i alla fall för den som behöver göra mer än att bara lägga in artiklar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Drupal eller Joomla, vilken väljer du?
Just nu
50% 50%

Fakta

Produkt: Joomla 1.6
Leverantör: Öppet projekt
Kontakt: joomla.org
Cirkapris: Gratis
Licens: GPL
Programspråk: PHP
Stödjer databaserna: My SQL
Stödjer webbservrarna: Apache, MS IIS

+ Ger ganska snygg webb redan i utgångsläget.
- Utrullning.

BETYG
Funktioner/finesser: 18 av 25
Administration: 13 av 25
Utrullning: 8 av 25
Användarvänlighet: 20 av 25

TOTALT: 59 av 100

Bäst i test Produkt: Drupal 7.0
Leverantör: Öppet projekt
Kontakt: drupal.org
Cirkapris: Gratis
Licens: GPL
Programspråk: PHP
Stödjer databaserna: My SQL, Postgre SQL
Stödjer webbservrarna: Apache, MS IIS

+ Utmärkt ny användaradministration.
- Utrullning.

BETYG
Funktioner/finesser: 20 av 25
Administration: 18 av 25
Utrullning: 8 av 25
Användarvänlighet: 18 av 25

TOTALT: 64 av 100