Bygg själv med moduler
Det finns som sagt gott om moduler att plocka hem, för allt från rss-flöden till projekthantering. Drupal har länge lagt stor tonvikt vid att hantera moduler och dela upp sina funktioner, och den senaste versionen fortsätter i den traditionen. Det har i och för sig även nackdelen att man får en inlärningströskel att ta sig över för att förstå vad man ska göra med de stora modulerna och när man ska leta efter specialmoduler.

Drupal

Drupal satsar i utgångsläget på ett väldigt avskalat gränssnitt för den som tillåts lägga till sidor, men det kan anpassas efter hand som behoven förändras.

Drupal

Drupals modulhantering är lätt att orientera sig i. Båda de testade systemen har gott om moduler att plocka in för att utöka funktionaliteten.

Även Joomla arbetar med moduler att stoppa in och möjligheter att konfigurera och modifiera dessa. Här är det alltså återigen tätt mellan de båda konkurrenterna, även om vi bedömer att Drupal har ett litet övertag.

När man sedan kommer till utrullning, att föra över webbplatsen från en testmiljö till drift, kommer vi till cms:ens akilleshäl. Båda lagrar konfiguration och data tillsammans i sin databas, vilket gör det väldigt svårt att lyfta över konfigurationen utan att samtidigt få med sig testartiklar och användare som skapats för test. Första gången en webbplats ska publiceras är det oftast inget problem, då kan man rensa sin testmiljö till någonting som kan kopieras rakt av. Men vid fortsatt utveckling är det något som behöver hanteras med manuella insatser. Inom Drupal-gemenskapen har man arbetat på problemet, och det har också kommit en deploy-modul, men den finns ännu inte för version 7. I stort är det alltså bara att finna sig i att utrullning fortfarande är komplicerat.

Drupal

Även Drupal demonstrerar förstås sin förmåga på sin egen webbplats.

Techworlds slutsats
Joomla och Drupal är lika varandra i hur systemet är tänkt och hur de används. Testet av de senaste versioner utfaller också påfallande jämnt. Ingen lär byta från det ena till det andra på grund av konkurrentens nya version. Vår jämförelse ger dock lite högre betyg åt Drupal, för fokusen på att kombinera basmoduler med ett stort utbud av specialiserade sådana, och för det nya greppet om användarhanteringen.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Drupal eller Joomla, vilken väljer du?
Just nu
50% 50%

Fakta

Produkt: Joomla 1.6
Leverantör: Öppet projekt
Kontakt: joomla.org
Cirkapris: Gratis
Licens: GPL
Programspråk: PHP
Stödjer databaserna: My SQL
Stödjer webbservrarna: Apache, MS IIS

+ Ger ganska snygg webb redan i utgångsläget.
- Utrullning.

BETYG
Funktioner/finesser: 18 av 25
Administration: 13 av 25
Utrullning: 8 av 25
Användarvänlighet: 20 av 25

TOTALT: 59 av 100

Bäst i test Produkt: Drupal 7.0
Leverantör: Öppet projekt
Kontakt: drupal.org
Cirkapris: Gratis
Licens: GPL
Programspråk: PHP
Stödjer databaserna: My SQL, Postgre SQL
Stödjer webbservrarna: Apache, MS IIS

+ Utmärkt ny användaradministration.
- Utrullning.

BETYG
Funktioner/finesser: 20 av 25
Administration: 18 av 25
Utrullning: 8 av 25
Användarvänlighet: 18 av 25

TOTALT: 64 av 100