Qt är ett c++-baserat ramverk som gör det enkelt för utvecklare att skriva program för både Windows, Mac och Linux.

Qt används bland annat av öppna fönstermiljön KDE. Ubuntu har också avslöjat planer på att fortsättningsvis bygga med Qt, som är bättre anpassat för mindre, mobila plattformar.

Nuvarande Qt 4 har utvecklats under sex år men nu skriver Nokia i sin blogg att det är dags att blicka framåt mot Qt 5.

Centrala bitar i Qt 5 är hårdvaruaccelererad grafik och bättre utnyttjande av grafikkortet. Stöd för Opengl 2.0 kommer vara obligatoriskt hos värdplattformarna som Windows, Mac och Linux.

Målet är också att det ska bli enklare och snabbare att bygga gränssnitt. Qt 5 kommer också få bättre integration med webben. Utvecklaren ska enkelt kunna lyfta in webbtekniker i sitt Qt-program.

Nokia skriver också att de kommer fokusera på den nya grafikmotorn i Linux, Wayland. Wayland är en ersättare til X11 och kommer erbjuda snyggare, snabbare grafik.

Trenden i Linuxlägret går mot mer avancerade gränssnitt där hårdvaruaccelererad 3d-grafik är ett måste. Nysläppta Ubuntu 11.04 kommer exempelvis med ett helt nytt gränssnitt, Unity, som bygger på Opengl. Gnome 3.0 kräver också Opengl för att fungera. KDEs grafikmotor Kwin kräver också Opengl för att fungera fullt ut och diskussioner förs om att sätta Opengl på kravlistan.

Nokia tror att vi kan se resultatet av Qt 5 i slutet av året och en första skarp version någon gång under nästa år.