När skrivbordsmiljön KDE gick från KDE3 till KDE4 drog utvecklarna upp i stort sett allting med rötterna och byggde nytt. I princip byggde de en helt ny skrivbordsmiljö från grunden. När KDE 4.0 släpptes var projektet knappt halvfärdigt vilket ledde till sågningar i media världen över.

Uppförsbacken fortsatte ytterligare några år och först när KDE 4.4 släpptes kände utvecklarna att de kunde börja slappna av. Sedan dess har både KDE 4.5 och KDE 4.6 släppts med stora förbättringar.

Nu strax efter att Nokia meddelat planer på att gå från Qt4 til Qt5 går KDE ut och berättar att de kan komma följa efter.

Aaron Seigo på KDE berättar i ett blogginlägg att steget mellan KDE4 och KDE5 inte behöver vara så stort och kan inte jämföras med mastodontinsatsen när de lämnade KDE3. Program skrivna för Qt4 kommer visserligen inte vara binärkompatibla med Qt5 men eftersom klasstrukturen inte förändras nämnvärt tror Aaron att det handlar i de flesta fall att peta lite i koden och kompilera om.

Många av förändringarna har redan gjorts i KDE4. I gränssnittet Plasma har utvecklarna gått ifrån det gamla sättet att skriva program och istället använt sig av Nokias nya Qtquick.

"Tack vare Plasmas fokus på Javascript datavisualisering, Opengl och nu senast qml befinner vi oss nu i en bra position att följa Qt5-flödet när det kommer" skriver Aaron.

Modulariseringen i Qt5 kan också tvinga KDE-projektet att städa upp sin kod och bättre särskilja på presentationslager, plattformsbitar och affärslogik.

Ett positivt resultat kan bli att KDE blir anpassningsbart för mindre, resurssnåla enheter. Idag är KDE en av de mest resurskrävande fönstermiljöerna.

Än så länge handlar KDE5 mest om spekulationer men om ett par veckor kommer dussintals KDE-utvecklare att samlas i Schweiz för att dra upp planerna på framtiden. Tillfället kunde inte ha kommit lägligare, skriver Aaron Seigo.