Gå in på Google Trends och gör en trendsökning på ”Linux”. Peta gärna in ett kommatecken där också, följt av ”Ubuntu” för att se hur de två kurvorna nästan möts. Vid tre tillfällen har Ubuntu fått fler sökningar på nätet än Linux.

Linuxtrenden är klart negativ och det är inte bara på nätet vi kan se ett minskat intresse för själva Linuxkärnan. Varje ny kärna bjuder på allt färre nyheter, och de nyheter som väl kommer känns krystade.

Google trends Linux
Att döma av Googles verktyg för analys av webbtrender är Linux och Ubuntu nu lika heta begrepp. Ett tecken på vad som komma skall?

Kärnan nu komplett
Men det finns en enkel förklaring. Efter nästan tjugo års utvecklande innehåller Linuxkärnan det mesta som vi kan önska oss. En stor mängd hårdvarutillverkare levererar Linuxkompatibla drivrutiner, varav majoriteten är öppna och kan distribueras tillsammans med Linuxkärnan. Det är bara att testa själv: Ladda hem Ubuntu, installera och provkör. Sannolikheten är stor att du inte kommer att stöta på oöverstigliga hinder.
Creative har gjort det, Broadcom har gjort det och till och med Microsoft har gjort det. Alla har krupit till Linuxkorset och släppt öppna drivrutiner under gpl för att ge en sömlös upplevelse från start. Enda riktigt stora spelaren som fortfarande håller avståndet är Nvidia, som även de levererar proprietära Linuxdrivrutiner i toppklass.

Alla större Linuxjobb är gjorda. Grafiken har flyttat in i kärnan i form av kernel-based mode settings, det ”stora kärnlåset” (big kernel lock) som utgjorde ett hinder för realtidsfunktioner är bortplockat, 64-bitarsarkitekturen är på plats utan kodduplicering, stöd för processorgrupper som ger total kontroll över prioritering är på plats.
Funktionsmässigt finns där inget vi direkt saknar. Linuxkärnan används i realtidssystem, har tagit över listan över världens superdatorer, rullas ut som grundbulten i börshandeln och håller på att erövra mobilmarknaden. Stabil, mogen och säker är passande adjektiv – och tråkig.

Innovationens tid är över. Det sista riktigt stora kodbidraget till Linuxkärnan som spelade någon roll var filsystemet btrfs, som nu ser ut att bli standard i höstens Fedora 16. Fler Linuxdistributioner kommer följa efter och systemet blir troligtvis med tiden standardvalet i ”företags-Linux”, till exempel Red Hat Enterprise Linux och SUSE Linux Enterprise Server.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning