Grafiken utvecklas
Området där det fortfarande sjuder av febril aktivitet är inom grafik, men mycket av det jobbet sköts inom ramarna för projekt som ligger utanför Linuxkärnan, exempelvis X.org, Nouveu, Wayland och Mesa.

Tiden då du var rebell för att du vågade dig på att installera Linux är som bortblåst. Linux kommer att försvinna som begrepp. Tomrummet som skapas fylls av Linuxbaserade varumärken som Android från Google, Xoom från Motorola och Webos från HP.
Innovationen är död. Nu tar produktifiering, förvaltning och expansion över.

Linux dör inte, det mognar

Michael LarabelMichael Larabel driver nättidskriften Phoronix och har specialiserat sig på hårdvarutester under Linux. Han håller inte med om att innovationen avstannat helt.

– Där pågår fortfarande en hel del intressanta innovationer runt Linuxkärnan. Bara i senaste släppet fanns där bland annat flera nya drivrutiner, ”mirakelfixen” och förbättringar inom grafiken och bättre stöd för btrfs, säger Michael Larabel.

Men efter det? Är btrfs och grafiken de sista hindren?

– Drivrutinerna kommer alltid behöva utvecklas, speciellt inom grafik de närmsta åren. Det faktum att det inte finns några stora jobb på horisonten är ett tecken på att Linux mognat – och växer.
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning