Enligt siffror från Statcounter i måndags närmar sig Firefox 4 en marknadsandel på 16 procent bland de webbläsare som används globalt. Betydligt långsammare går det för Internet Explorer 9 som precis nått upp till fem procent.

- Kurvan för Internet Explorer 9 påminner starkt om tidigare utveckling för IE8 och IE7 dessförinnan. Microsoft rullar ut nya webbläsarversioner i ett plågsamt långsamt tempo, hävdar Asa Dotzler på Mozilla i ett blogginlägg.

Huvudanledningen till att Firefox 4 ökat så snabbt den senaste månaden är att användare av äldre versioner aktivt meddelas om att det finns en nyare version att uppgradera till.

Med dagens takt väntas IE9 nå tio procent om några månader, men om bara några veckor väntas Mozilla lägga in ytterligare en växel. I juni planerar Mozilla nämligen att rulla ut en automatisk uppdatering av Firefox 3.5 till 3.6. I och med uppdateringen tros även många användare frivilligt att i stället ta klivet hela vägen upp till version 4.

Det här är första gången företaget ”tvingar” ut en uppdatering, men det ska betonas att endast de som har funktionen för automatiska uppdateringar aktiverad kommer att påverkas. I dagsläget finns uppskattningsvis cirka 12 miljoner användare som fortfarande kör Firefox 3.5, en version som snart har två år på nacken.