Övervakningskamera
Western Digitals AV-GP-diskar är utvecklade för strömmande data som videoinspelningar.

Hårddisktillverkaren Western Digital har utökat lagringskapaciteten i diskserien WD AV-GP, en hårddiskfamilj som utvecklats för att arbeta dygnet runt och lagra strömmande data såsom video och ljud.

Den största hårddisken rymmer nu tre terabyte. Detta utökar räckvidden på produktserien från 160 gigabyte till tre terabyte kapacitet och utnyttjar tillverkarens så kallade Silkstream-teknik, som innebär att tolv samtidiga dataströmmar kan tas emot och lagras.

Formfaktorn för disken WD AV-GP 3TB, som har modellbeteckning WD30EURS, är 3,5 tum och gränssnittet är 3 gigabit per sekund-sata. Arbetshastigheten anges inte, men en rimlig gissning är 5 400 varv per minut som bäst. Disken utnyttjar också något som Western Digital kallar Intellipower, vilket uppges variera arbetshastigheten beroende på belastning.

Enligt tillverkaren räcker tre terabyte till omkring 360 timmars videoinspelning om kvaliteten är high definition (hd). Intressant nog redovisar tillverkaren i sin produktspecifikation också andra siffror för samma kapacitet som endast ger 230 timmar och som bygger på dv-videoformat.

I vilket fall finns samtliga diskar ute nu och har kapaciteter på 160, 250, 320, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 2500 och 3000 gigabyte, beroende på modell. Målgruppen är verksamheter och system som hanterar stora mängder ljud och video, till exempel videoövervakningslösningar.