Ipv6 är för närvarande ett hett samtalsämne och om mindre än en månad, närmare bestämt den 8 juni, inträffar World Ipv6 Day. Då ska en rad stora aktörer världen över testköra ipv6-trafik under 24 timmar, däribland jättar som Google, Ericsson, Akamai och Facebook.
Att Ericsson laddar för fullt märks genom att företagets domännamnserver ns2.ericsson.se sedan förra veckan kan svara med en ipv6-adress.
- Det stämmer att vi har aktiverat ipv6-nåbarheten externt och är i färd med att slå igång samtliga externa tjänster så att de kan nås både över ipv4 och ipv6, förklarar Ericssons ip-expert Christian Gotare.
När är allt klart?
- Vi räknar med att ha full ipv6-nåbarhet på webb, e-post och dns den 8 juni, men då gäller det inte bara de externa delarna utan vi ändrar även den interna strukturen, betonar Christian Gotare.
Hur tänker ni kring World Ipv6 Day?
- Vi har egentligen uppmärksammat protokollet ända sedan 1999 då vi köpte danska Telebit, som då hade den enda existerande routing-stacken. Vi deltar i World Ipv6 Day för att belysa hur nödvändigt det är med ipv6 för framtida tjänster och global nåbarhet, förklarar Christian Gotare.
På produktsidan har Ericsson haft ipv6-stöd på användarplanet i sina mobilsystem sedan 2001. Kritiska funktioner för fullständig översättning mellan native ipv6 och ipv4 innefattar nat64 och dns64, något som Ericsson haft aktivt i cirka ett och ett halvt år.
Vilken är Ericssons ipv6-strategi för framtiden?
- Samtliga delar inom koncernen ska hantera ipv6 under 2011 och 2012, även internnät och applikationer. Vi tänker även fortsätta vara en ledande part i standardiseringsarbetet kring ipv6-datakommunikation. Vi tänker inte slappna av för att vi har en ipv6-dag när vi visar att det fungerar, utan det handlar om en kontinuerlig utveckling, säger Christian Gotare och nämner mobila lösningar och m2m-segmenten (maskin till maskin) som särskilt viktiga.
Den som är intresserad av att se hur ipv6-utrullningen ser ut i världen kan ta en titt på webbsidan Ipv6 Deployment Status som sammanställer information från ett antal sajter. En titt på Sverige visar ett förhållandevis okej stöd, men det är fortfarande mycket arbete kvar för många. 21 procent av webbservrarna svarar med ipv6-adresser, 11 procent av e-postservrarna samt 26 procent av dns-servrarna.