Fedora 15

Missa inte vårt test av Fedora 15 här:
Fedora 15 – långtifrån perfekt

Fedora är Linuxdistributionen där det först händer och Fedora 15 som släpps idag är inget undantag.

Fedora 15 blir första Linuxdistribution att satsa på Gnome 3, en helt ny fönsterhanterare som kräver ett kraftfullt grafikkort för att det ska uppskattas fullt ut.

Systemadministratörer som vill effektivisera virtuella lösningar har ett intressant projekt i Boxgrinder. Boxgrinder gör det möjligt att skripta installationer av virtuella servrar. Alla inställningar definieras i en textfil som sedan används för att skapa servern.

Brandväggen i Fedora 15 blir mer konfigurationsvänlig då den nu kan anropas via gränssnittet dbus. Dbus gör att vilket program som helst kan peta på brandväggsreglerna vid behov utan att behöva starta om tjänsten.

En ny krypteringstjänst gör det möjligt för användaren att ha en separat, skyddad del i hemkatalogen som är osynlig för omvärlden - inklusive systemadministratören. Systemet heter ecryptfs.

Tunna virtuella klienter får snabbare grafik med Red Hat-utvecklade protokollet Spice. Spice finns nu med som val i det administrativa gränssnittet virt-manager och ersätter det äldre, slöare vnc.

Uppstarten bygger numera på systemd, en startprocess där Red Hat tagit efter Mac OS X. Systemd startar processer parallellt och snabbar upp starten genom att allokera nätverksportar innan tjänsterna själva hunnit starta upp.

Utvecklarna bakom Fedora 15 har även filat på säkerheten. Program som tidigare behövt förhöjda rättigheter genom en traditionell teknik som kallas för "setuid" ska ha bytts ut mot ett nytt ramverk. Setuid är en möjlig väg in för en angripare som vill förskansa sig förhöjda rättigheter.

Precis som övriga Linuxdistributioner har Fedora gett Openoffice foten och satsar istället på Libreoffice.

I vanlig ordning ser vi en mängd uppgraderingar. Vi hittar bland annat KDE 4.6, rpm 4.9, Rails 3.0.5, Xfce 4.8, Python 3.2. gcc 4.6, gdb 7.3.

Fedora 15 laddar du hem på Fedoras hemsida