cisco asr
Nya lösningar från Cisco lovar underlätta ipv6-övergången för företagen.

Cisco har under veckan släppt ett antal verktyg och tjänster för enklare övergång till ipv6 i företagets routrar, switchar och säkerhetsprodukter.

Anledningen sägs vara att många it-avdelningar oroar sig över säkerheten, utrullningen och underhållet av ipv6 i nätverken, vilket framkommit i en intern undersökning.

De nya tilläggen är bland annat ipsec v2-stöd för vpn på Ciscos Isr G2-routrar samt stateful nat64-stöd i Asr 1000-serien, vilket låter ipv6-enheter ansluta till ipv4-servrar. Företaget har även lagt till stöd för Lisp i sin Ios-routermjukvara som automatiserar skapandet och modifieringen av ipv6-tunnlar över ipv4 för dual stack-lösningar.

En ny tjänst för nätverksoptimering lovar utvärdera vilka delar som är ipv6-redo och kunna optimera dem. Cisco erbjuder även en ipv6-lösning för åtkomstsäkerhet.

I den interna undersökningen som Cisco genomfört säger sig 78 procent av de tillfrågade amerikanska it-cheferna att de redan genomfört eller håller på med en ipv6-övergång. Omkring hälften använder eller har använt sig av externa konsulter för hjälp med arbetet.

Cisco kommer att delta i det globala World Ipv6 Day-testet den 8 juni.