Dags att sätta igång


Ok, kavla upp ärmarna så kör vi igång. Gå in på sixxs.net och notera den lilla gröna rutan som visar din gammalmodiga ipv4-adress och uppmanar dig att ansluta för gratis ipv6 – vi klickar på länken och följer instruktionerna.

Här ansöker du om ett konto hos SixXS.net
Här ansöker du om ett konto hos SixXS.net.

Du leds nu till ett formulär där du ska fylla i dina uppgifter. Se till att läsa instruktionerna noga och att fyll i korrekta uppgifter – Sixxs kollar att du är seriös. Det du troligen kommer att fastna på är motiveringen till varför de ska ge dig en tunnel. Vår erfarenhet är att det inte spelar så stor roll vad du skriver där så länge det inte är nonsens. Vi skrev något i stil med att vi är en tidning i Sverige som vill testa ipv6, punkt. Mer avancerat än så behöver det knappast vara.Ok, vi har ett konto.

När du skickat iväg din ansökan kommer den att kontrolleras av en människa varefter du får en bekräftelse på ditt nya konto via e-post. Verifiera kontot med länken i mailet, varpå du får ett bekräftelsemail på din verifiering – pust. När Sixxs funnit dig vara en godtagbar individ får du slutligen en mail om att du är godtagen, ditt kontonamn (handle) och lösenord. Klicka på länken och logga in – byt lösenord nu.

Vår hemma-sida efter inloggning (vi har dock redan tunnel och subnät på denna bild). Fyll i formuläret ’Request tunnel’ i menyn uppe till högerför att beställa din tunnel.

Din sida ser ut ungefär som bilden ovanför, bortsett från att du varken har en tunnel eller ett subnät just nu. Men det ska vi ju ändra på, så klicka på ’Request tunnel’ uppe till vänster och du leds till ett nytt formulär. Här fyller du i dina uppgifter inklusive den ip-adress som tunneln ska kopplas till. Vi har bara testat med en fast, publik adress och kan inte uttala oss om hur det fungerar med andra metoder, men om Sixxs erbjuder det så borde det ju fungera.

Ok, beställning mottagen

Utöver det fyller du i vilken pop du vill välja (sesto01 är troligen valet för dig), samt ytterligare en motivering till varför du valt den pop du valt. Vi skrev helt enkelt att sesto01 ligger närmast oss. När du skickat iväg ansökan får du strax en bekräftelse via e-post och en tid senare (det är en människa som ska kolla dig igen) får du din tunnel med all info du behöver för att sätta upp den i din Ipv6-router.


Ok, vi har en tunnel!

Inte riktigt där ännu...

Nu är det dags för lite teori. Vad du nu har fått är ett länknät till din tunnel – det är inte ditt subnät som du kan disponera som du vill, det senare ska vi ansöka om strax. Länknätet som du nu fått är ett nät vars enda syfte är att skapa en länk mellan ditt wan-gränssnitt och operatörens gateway – oavsett om det avser en tunnel, som i detta fall, eller en riktig access.

I fallet ipv4 slösas det ju bort ip-adresser för din access i form av nätadress, gateway-adress och broadcast-adress, allt för att du ska kunna få en (1) ynka /30-adress. Med ipv6 slösar vi istället bort ett nät med 2^64 adresser för att använda två, men allt är ju relativt (vissa isp:er sätter dock betydligt mindre länknät). Kontrollera mailet med ämnet Tunnel Approval och de ip-adresser som står med där. Där finns SixXS ipv6 och Your ipv6, samt namnen på pop:en, tic-servern, med mera.

Planerar ni att införa ipv6 på ditt företag?
Det är inte längre tillåtet att rösta.